Jakbo Eklund och Katarina Ewerlöf står på Örebros teaterscen i mars 2020. Foto: TT

Kända ansikten på Örebros teaterscen under spelåret

Uppdaterad
Publicerad

När Örebro länsteaters konstnärlige ledare Rikard Lekander ska regissera sin första pjäs för Örebro teater väljer han en klassiker: ”Vem är rädd för Virginia Woolf?”

Man kan tycka att valet av premiärpjäs är lite kaxigt med tanke på alla uppsättningar som gjorts tidigare och att risken för att jämföras med andra kända uppsättningar är överhängande.

Men det oroar inte Rikard Lekander.

– Det är en fantastisk pjäs, säger han. Den har allt från djuplodande skildringar till humor och dråplig dialog. Dessutom är det en pjäs som många skådespelare drömmer om att göra på grund av att manuset är så bra. Och det är en pjäs som passar den intima scenen i Örebro.

Ser fram emot det alla tre

Och när han nu väljer att regissera den för första gången får han sällskap av två namnkunniga skådespelare i huvudrollerna som också tar sig an pjäsen för första gången: Katarina Ewerlöf och Jakob Eklund.

– Jakob och jag gillar att arbeta ihop och det visade sig att Katarina hade drömt om att få göra rollen så vi ser fram emot det alla tre.

Länsteaterns Maria Simonsson och Hans Christian Thulin kommer att spela de två andra rollerna i föreställningen som har premiär 14 mars 2020.

Vill locka ny publik

Teaterhösten bjuder för övrigt på ett program som enligt Rikard Lekander ska locka en ny publik, förutom den trogna, till teatern. En serie med intima konserter och en skräckafton runt Halloween är två exempel. Skräck är en genre som ligger Rikard varmt om hjärtat även om han skyller på omständigheterna.

– Om nu Örebro utropar sig till Spökstad på höstarna ska väl inte jag vara motvalls, skrattar han.

Därför känner du igen Katarina Ewerlöf och Jakob Eklund

Katarina Ewerlöv (i urval):

2018 Shakespeare in Love (Teater)

2016-2018 Black Widows (TV)

2014  Medicinen (Film)

2013 Fjällbackamorden – Havet ger, havet tar (TV)

2000 Livet är en schlager (Film)

1999 Tomten är far till alla barnen (Filmroll som gav en Guldbagge)

Jakob Eklund (i urval):

2018 – Fanny och Alexander (Teater)

2017 – Gösta Berlings saga (Teater)

2009 – 2015 Johan Falk (17 filmer)

2010 – Änglagård – tredje gången gillt (Film)

2003 – Tusenbröder (TV)

1992 – Änglagård (Film)

1994 – Änglagård andra sommaren (Film)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.