Trots högkonjuktur – svårt för funktionshindrade att få jobb

Uppdaterad
Publicerad

Att ha en funktionsnedsättning och ta sig in på arbetsmarknaden kan svårt även i en högkonjunktur. SVT Örebro har träffat Göran Karlsson som menar att Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan inte förstår hans diagnos.

Göran har Williams syndrom, en genetisk sjukdom med symptom som koncentrationssvårigheter, svårighet att tänka abstrakt och även svårighet med ett ömsesidigt socialt samspel.

Trots det hade han under många år ett jobb han trivdes med. I 12 år arbetade han på en möbelaffär med lite av varje.

– Det praktiska fungerade bra. konstaterar Göran Karlsson. Montera sängramar och sängbord. Sedan fanns det andra saker som inte fungerade lika bra som kontakter med kunder. Men där gick det bra att ta vara på mina styrkor.

Saknas kunskap

Möbelföretaget gick i konkurs och Göran förlorade jobbet. Nu har han gått arbetslös i ett år men trots att det är högkonjunktur nu så är det svårt för funktionshindrade att komma in på arbetsmarknaden.

– Det handlar om att man som arbetsgivare känner sig osäker inför att anställa personer med funktionsnedsättning, säger Elisabeth Wallenius som är ordförande för Funktionsrätt Sverige. Det handlar om att kunskap saknas.

Provat på olika arbetsuppgifter

Göran vill inget hellre än att få ett arbete men för tillfället bedömer Arbetsförmedlingen med underlag från Försäkringskassan att han i nuläget inte har förutsättningar att få och behålla ett arbete.

I åtta månader har Göran fått prova på arbetsuppgifter som snickeri, trädgård och kök men arbetsträningen avslutades i mitten av mars efter att Göran och Arbetsförmedlingen haft olika syn på hur det har fungerat.

”Jag känner ett utanförskap”

Men Göran är kritisk och tycker att Arbetsförmedlingen inte förstår vad hans diagnos innebär.

Först och främst skulle de ha  tagit in extrahjälp och satt sig in i min diagnos. Se vilka brister och styrkor som man har för att hitta rätt arbetsuppgifter.

Vad skulle det betyda för dig att ha ett jobb?

– Det är det som är meningsfullt. Att ha någonstans att gå till. Träffa folk, prata och att ljuga lite. Nu är jag bara hemma och gör i stort sätt ingenting. Jag känner ett utanförskap, säger Göran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.