Foto: Louise Gustavsson/SVT

Karlskoga kommun startar extern granskning

Publicerad

Karlskoga Närinsgliv och Turism AB har tidigare gjort en polisanmälan om grov förskingring under motorsportsveckan 2017. Nu anlitar man en extern part för att granska kontanthanteringen.

Enligt Anneli Bramvehl, ordförande för Karlskoga Näringsliv och Turism AB, gjorde man en polisanmälan om grov förskingring av pengar 2017 vid motorsportsveckan, och för tillfället pågår en förundersökning med misstanke om förskingring.

– Vi har stängt den räkenskapsboken för längesedan och haft våra egna revisorer som granskat kontanthanteringen men vi har inte hittat något. Men tydligen är det någon annan som hittat något och då vill vi anlita en auktoriserad revisor för att se om vi kan hitta något, säger hon.

”Vi vill agera”

Med anledning av polisanmälan anlitar man kommunens upphandlade revisionsbolag KPMG för att genomföra granskningen. Man kommer att titta på kontanthanteringen vid motorsportsveckan för 2017, 2018 och 2019, för att kunna jämföra åren.

– Vi vill agera och inte sitta stilla och vänta på polisanmälan. Det är viktigt att vi tar reda på om det finns något misstänkt. Det känns ju inte bra, säger Anneli Bramvehl.

Granskning initierad av aktieägare

Enligt henne har man aldrig haft någon anledning att tro att bokföringen skulle vara fel, och därför är det viktigt att granskningen genomförs.

– Det här är initierat av kommunens aktieägarrepresentant Anna Ragén och jag står bakom det som ordförande, säger hon.

Revisionsbolaget KPMG kommer att titta på rutinerna kring kontanthanteringen av motorsportsveckan under åren 2017-2019 och hur väl de stämmer överens med kommunens riktlinje. De kommer även titta på eventuella brister av kontanthanteringen och vilka risker som uppstår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer