Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Karlskoga kommun misstänker att det finns mycket klotter runt om i kommunen som man inte vet om. Foto: Helena Landstedt/TT/Privat

Karlskoga kommun vill ha medborgarnas hjälp mot klotter

Publicerad

Karlskoga kommun startade en operativ brottsförebyggande grupp i höstas, för att öka tryggheten i kommunen. En del i arbetet är sanering av klotter och kommunen behöver söker nu hjälp från boende.

Det har inte skett någon ökning av mängden klotter, tvärtom är det mindre klotter än förra året. Däremot är kommunen medvetna om att det finns klotter som de inte vet om.

– Eftersom det bara är vår personal som hör av sig när de rör sig runt om i kommunen så tror vi att det finns klotter som vi inte alltid blir uppmärksammade på, säger Lotta Björkman, utredare på samhällsbyggnadsförvaltningen i Karlskoga kommun.

Ond cirkel med klotter

Karlskoga kommun önskar därmed hjälp från medborgare och uppmanar folk att höra av sig till kommunen så fort man ser klotter.

– Det är viktigt att få bort det så fort som möjligt, för att det inte ska bli en ond cirkel. En nedklottrad miljö kan upplevas otrygg, säger Lotta Björkman.

Öka tryggheten

Saneringen av klotter är en del av det brottsförebyggande arbetet som sker i den operativa gruppen som skapades under hösten. SVT Nyheter Örebro har tidigare berättat om att extra säkerhetsvakter kallats in för att öka tryggheten. Representanter från alla förvaltningar inom kommunen samt polis träffas regelbundet varje vecka och kan snabbt göra olika insatser.

– Det kan handla om belysning, röjning eller samordning vid platser där det varit stökigt.

En insats kommunen gjort för att förhindra just klottret är att klotterskydda tunnlar med speciell färg och impregnera broräcken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer