Kanske finns en blivande stjärnkock bland dagens tävlande – hör vad de säger om dagens utmaning här. Foto: Emilie Pless/SVT

Elever i Karlskoga gjorde upp i kockduell

Uppdaterad
Publicerad

Över 5 000 elever på högstadieskolor runt om i landet har varit med och tävlat i Kockduellen. Idag tävlade elever från Karlstad och Karlskoga om titeln bästa högstadiekock, och en chans till plats i riksfinalen i Stockholm.

Utifrån en korg med råvaror som bestämts på förhand tillagade i dag högstadieelever i Karlskoga en maträtt som bedömdes utifrån flera kriterier. Dels upplägget på tallriken, kreativitet, samarbete och sist men inte minst smak.

Bland råvarorna i korgen fanns fänkål, citron, palsternacka, kidneybönor, pasta och huvudråvaran vegetarisk färs.

– Korgen kom fram redan i mitten av december, så eleverna på skolorna har fått möjlighet att se den och påbörja arbetet innan med att ta fram recept eller planera egna recept, säger Fredrik Svanberg, som är lärare på restaurangprogrammet.

”Fick improvisera lite”

Några av de som deltog i dagens tävling, och som också lagade vinnarrätten, var Sebastian Nguyen och David Lagerqvist i klass 9c på Österledsskolan i Karlskoga.

– Vi kanske kommer till Stockholm nu och får tävla på riksnivå, det känns spännande, säger Sebastian Nguyen.

Vinnarrätten bestod av biff med hackad chili och persilja med en ostkärna. Samt rotfrukter, champinjoner och kryddig gräddsås.

– Vi hittade ett recept vi skulle gå på men alla ingredienser fanns inte så vi bytte och fick improvisera lite.

I klippet ovan kan du se när SVT vimlar med deltagarna under tävlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.