Foto: SVT

Karlskogaföretag ska ta bort batteriavfallet

Uppdaterad
Publicerad

Det är batteriåtervinningsföretagets Urecycles ansvar att ta bort batteriavfallet som står på en fastighet i Örebro. Det har mark- och miljööverdomstolen beslutat. 

– Det känns bra att vi fick rätt även i den sista instansen, säger Johanna Elfving på miljökontoret i Örebro.

Det var för ett år sedan som Örebro kommun riktade krav mot Karlskogaföretaget att ta bort säckarna med miljöfarligt batteriavfall.  Länsstyrelsen slog fast att det var Urecycles ansvar, men det överklagades till mark- och miljödomstolen i Nacka tingsrätt.

Även där fick Örebro kommun rätt och företaget hotades med vite på närmare fem miljoner kronor om inte säckarna transporterades bort. Och nu har alltså sista instansen sagt sitt, vilket P4 Örebro var först med att berätta.

Enligt Mark- och miljöverdomstolens beslut ska säckarna vara borta senast den 12 mars i år, annars väntar höga vitesbelopp.

Marken måste saneras

Domstolens beslut rör dock bara bortforsling av säckarna och säger ingenting om sanering av marken där de stått.

– Den får vi ta tag i när säckarna är borta. Det är svårt att ställa krav när vi inte vet hur omfattande det är, så vi har fått vänta med den frågan, säger Johanna Elfving på miljökontoret i Örebro.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Batteriskandalen

Mer i ämnet