Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Karlskogarestaurang tvingas ställa in julbord på grund av coronapandemin Foto: SVT

Karlskogarestaurang tvingas ställa in julbord på grund av coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Restaurangen Strandkanten i Karlskoga tänkte om och försökte anpassa sig till rådande coronapandemi, men nyligen togs beslutet att ställa in det som för många är en tradition – julbordet. Ett arrangemang som är en viktig intäkt under ett år.

För restaurangen i Karlskoga står intäkterna under julmånaden för 10-15 procent av hela årets totala omsättning. Men i år har man tagit beslutet att helt ställa in årets julbord. Orsaken är att bokningarna är för få.  

– Vi har fått tänka om flera gånger och trodde i slutändan att vi skulle kunna genomföra en viss typ av julbordsservering, för det vet vi att många gäster vill ha. Men vi ser inte den möjligheten längre, tyvärr, säger Ulf Hjelm, som är restaurangens ägare.

Coronasäkrar med färre platser

SVT Nyheter Örebro har varit i kontakt med fyra krögare i länet som även de uppger att december är en viktig månad, sett till intäkterna. På Hällefors Herrgård står december för 28 procent av den totala omsättningen. Där har man valt att arrangera ett julbord i år, men med en halvering av antalet platser och med skärpta hygienrutiner.  

– Vi tog beslutet i somras, då såg det annorlunda ut. Vi tycker det är viktigt att förmedla julkänsla, det blir ett ljus i detta mörker, säger ägaren Malin Runqvist. 

Inte ensamma

Även Stadsträdgården i Örebro fattade till slut beslutet att ställa in årets julbord. Hör mer om det i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hans Skogh äger restaurangen Stadsträdgården i Örebro och ett uteblivet julbord innebär en stor ekonomisk förlust. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet