Karin Björkman lämnar som kommundirektör redan 13 januari. Foto: Montage: SVT

Karlskogas kommundirektör får sparken

Uppdaterad
Publicerad

Den borgerliga alliansen i Karlskoga har beslutat sig för att göra förändringar även inom tjänstemannaorganisationen och gör sig av med kommundirektören.

Den nya politiska majoriteten i Karlskoga kräver en ny inriktning även i tjänstemannaledningen, det skriver kommunstyrelsens ordförande Tony Ring (M) i ett pressmeddelande.

”Det nya politiska styret verkar för att genomföra en ny inriktning på kommunens arbete och som en konsekvens finns då även ett behov av en ny inriktning i tjänstemannaledningen.”

Snabba beslut

Det innebär att kommundirektör Karin Björkman får lämna sin tjänst om bara fyra dagar. Hela beslutsgången ser ut att ha gått undan:

Kommunstyrelsens arbetsutskottet valdes på tisdagen, kort därefter gav arbetsutskottet uppdraget till Tony Ring att rekrytera efter en ny kommundirektör och på onsdagen meddelades kommundirektör Karin Björkman om att hon får gå.

”Naturligt att vi förnyar oss”

Inga-Lill Andersson, politiker i Karlskoga.

– Alla papper blev påskrivna idag, bekräftar Inga-Lill Andersson (C) som sitter med i kommunstyrelsens arbetsutskott. Detaljerna får du ta med Tony Ring (M) som är den som skött diskussionerna.

Men det är ju ovanligt att man göra sig av med kommundirektören även om det blivit nytt politiskt styre?

– Jo kanske, men det är ju också en väldigt ovanlig situation med ny politisk inriktning i kommunen. Det är naturligt att vi förnyar oss.

Eniga i arbetsutskottet

Enligt Inga-Lill Andersson (C) var arbetsutskottet som består av representater från Moderaterna. Centern, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet enigt om att söka efter en ny direktör.

SVT Örebro har sökt både Karin Björkman och Tony Ring för kommentarer men inte fått svar.

I pressmeddelandet framgår att en rekryteringen av en ny kommundirektör påbörjas 21 januari. Fram till dess går personalchef Lone Atterstig in som tillförordnad kommundirektör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer