Foto: Johan Gren

Karolinska skolan bryter med sin elevkår – igen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att elever på Karolinska skolan i Örebro under en poängjakt trakasserade Anna Book på Instagram så bryter nu skolan med elevkåren. Men det är inte första gången som Karolinska skolan fått nog av elevkårens aktiviteter.

Elevkåren på Karolinska skolan anordnade en poängjakt under veckan. En del gick ut på att eleverna skulle bli blockerade av Anna Book på Instagram. Men poängjakten spårade ur och Anna Book fick motta grova påhopp från några Karroelever.

– Jag höll ju på med mitt, jag blev väldigt påverkad, så jag ställde in allt den dagen, säger hon till SVT.

”Tar time out”

Under dagen har Åke Johansson, rektor på skolans estetiska program, suttit i möte med elevkåren. Under mötet kom man överens om att bryta samarbetet.

– Elevkåren tar en time out för sin verksamhet under tiden som vi gemensamt reder ut vem som är ansvarig för vad och vad som ska göras längre fram. Det här är snårigt, det handlar om en aktivitet som elevkåren genomfört men enskilda elever har sedan gått över gränsen.

Åke Johansson menar att elevkåren uppmanat alla elever att följa skolans värdegrund under poängjakten och att skolan vill undvika kollektiv bestraffning.

– Det finns flera exempel på elever som gjort det här på ett artigt sätt och snällt frågat Anna Book om hon kan blocka dem.

Inte första gången

Åke Johansson understryker att skolan inte kan stoppa elevkårens verksamhet eftersom kåren är en fristående förening. Men däremot kommer skolan inte samarbeta med dem genom att exempelvis låta dem använda logotyper eller lokaler.

– Men om de vill ha ett styrelsemöte på ett fik i stan går det bra.

Karolinska skolan och elevrådet har tidigare haft kontroverser. Förra hösten uttalade medlemmar i elevkåren opassande skämt om rektorn. Sedan dess har samarbetet successivt återupptagits, men nu kantrar det återigen.

– Skolan vill ha en stark elevkår. Det är bra med aktiviteter på skolan som inte bara har med skolverksamheten att göra, men vi blir inte så nöjda när de är överaktiva, säger Åke Johansson.

SVT har under onsdagskvällen försökt komma i kontakt med representanter från elevkåren, utan att lyckas. Men till Nerikes allehanda säger kårens ordförande att det inte var meningen att poängjakten skulle kränka någon.

– Vi har tydliga regler för poängjakten, att man inte får kränka någon, och de som gjort detta blev diskvalificerade direkt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer