Karroelevers verk spelas av Svenska Kammarorkestern

Uppdaterad
Publicerad

De går sista året på Karolinska gymnasiet i Örebro och har nyligen skrivit klart sina gymnasiearbeten: Varsitt musikstycke som ska framföras på konserter i veckan. Och verken spelas av inga mindre än Svenska kammarorkestern.

SVT Nyheter var med på måndagens genrep, där de sista detaljerna finslipades och skaparna av verken; Alva Glamsjö och Samuel Walfridsson i ESB19, fick precisera hur vissa övergångar skulle spelas.

– Det känns helt fantastiskt att få höra sin egen musik framförd av så fantastiska musiker, säger Alva Glamsjö som skrivit verket ”Styggforsen”.

När höstterminen drog i igång började också Alva och Samuel att sätta noterna på pränt. Men att skriva för en hel orkester med tretton olika instrument är inte en enkel uppgift.

– Jag har suttit uppe på nätterna och skickat in frågor till Pär, min lärare, och så har han svarat en halvtimme senare. Han är den bästa, det skulle ha varit omöjligt utan honom helt enkelt, säger Samuel Walfridsson, som skrivit stycket ”Över alla”.

Och han får medhåll från Alva. Utan musikläraren Pär Eriksson hade det varit svårt att klara av uppgiften att skriva musik för en hel orkester.

– Han besitter en enorm kunskap. Han har hjälpt mig massor, hjälpt mig att förbättra stycket och han har fått mig att tänka på sådant jag inte haft en tanke på. Det hade inte gått utan honom.

Flera konserter i veckan

De nyskrivna styckena spelas på  konserten ”At last Skrika”, som är ett samarbete mellan Karolinska gymnasiets musikelever och Svenska Kammarorkestern. Dirigent är Alexander Hanson. På onsdag och torsdag bjuds det på skolkonserter och på torsdagskvällen är portarna öppna för allmänheten.

– Det är lite läskigt men spännande att så många kommer höra musiken. Och så klart jättekul, säger Alva.

I klippet får du höra delar av de nyskrivna styckena samt höra Alva och Samuel berätta mer om sina verk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.