Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Katarina Djerf hoppas att domen i Örebro tingsrätt ska bli juridiskt bindande. Den slår då fast att hennes son diskriminerades då han inte fick använda hjälpmedel för dyslektiker på nationella provet. Foto: SVT

Hennes son diskriminerades på nationella provet: ”Han var helt förkrossad efteråt”

Publicerad
Skolverket tillåter inte hjälpmedel för dyslektiker under nationella proven i läsförståelse i svenska. För Katarinas son Hampus blev det ytterligare en motgång under en tuff skoltid. Men nu har tingsrätten konstaterat att det handlade om diskriminering.

Hampus Djerf har lämnat de kämpigaste åren i skolan bakom sig. Men han har inget emot att hans mamma Katarina Djerf berättar om den tuffa tiden och kampen mot dyslexin.

Speciellt inte sedan Örebro tingsrätt just slagit fast att Hampus faktiskt diskriminerades då han inte tilläts ha hjälpmedel under nationella proven i svenska i årskurs 6.

– Det trodde jag inte, men jag hoppades, säger hon. Nu hoppas vi att domen blir juridiskt bindande och att kommunen betalar skadeståndet.

När den här texten skrivs är det ännu inte klart om kommunen överklagar domen eller inte.

Fick delta – utan att tillgodoräkna sig resultatet

Assistenten och datorn har varit två viktiga hjälpmedel för Hampus Djerf i skolan. Men i de nationella proven i svenska för årskurs 6 får man inte ha några hjälpmedel när det gäller delproven i läsförståelse. Något som blev förödande för Hampus.

– Vi diskuterade med lärarna och kom fram till att han skulle få texterna uppläsa trots allt, men då fick han å andra sidan inte tillgodoräkna sig resultatet.

Kunde inte visa sina kunskaper

Katarina Djerf gick med på förslaget eftersom hon tyckte att det var viktigt att Hampus kände sig inkluderad, även när det gällde nationella proven. Och han gjorde bra ifrån sig – men dög alltså inte.

– Han var helt förkrossad efteråt. Det var jättetufft. Att veta att han hade kunskaperna men inte kunde visa dem på det sätt som Skolverket krävde och därför inte få tillgodoräkna sig något resultat var extra kämpigt.

Lärarna har gjort all skillnad

Idag går Hampus i 9:an och tänker sig en framtid inom dataprogrammering och tv-spelsutveckling. Det enda som återstår för att bli behörig till gymnasiet är ett godkänt betyg i svenska.

– Hans lärare har sagt att det kommer det att bli om allt fortsätter som idag. De sista åren i grundskolan har han haft fantastiska lärare som verkligen sett till få den hjälp han behöver. Det har gjort all skillnad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer