Lennart Bondeson tar tillbaka sitt stöd. Foto: SVT

KD-topp backar om stöd till IS-krigare

Uppdaterad
Publicerad

Först gick kommunalrådet Lennart Bondeson (KD) ut och stödde idéerna om hjälp och jobbstöd till hemkommande IS-krigare. Nu backar han.

I fredags gick kommunalrådet Rasmus Persson (C) ut i SVT Tvärsnytt och berättade om diskussionerna om att hjälpa återvändande IS-krigare med psykologhjälp och arbete.

Vi har diskuterat hur vi ska arbeta för att de här killarna som har kommit tillbaka inte åker igen, och att de bör få hjälp att bearbeta de traumatiska upplevelser som de har varit med om, sa han då.

En av dem som direkt stödde förslaget var det kristdemokratiska kommunalrådet Lennart Bondeson i Örebro:

”Självklart en bra tanke, vi som kommunledning tar ansvar”, skrev Bondeson på twitter.

Bondeson backar

Nu ångrar han sig och tar tillbaka sitt stöd:

”Beklagar min kommentar, blev fel när jag för snabbt kommenterade igår, just hemkommen från 2 v semester. Ibland blir det fel”, skriver han på Twitter, där han gång på gång under helgen tagit avstånd från sitt tidigare uttalande.

Örebro styrs av Centerpartiet, Kristdemokraterna och Socialdemokraterna. Från Socialdemokraterna i Örebro har inga officiella kommentarer om debatten kommit, men kommunalrådet Björn Sundin (S) twittrar:

”Tänker inte ta ställning utifrån kortfattade referat i media, men tycker spontant att mördare och brottslingar ska straffas.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet