Avstängd ventilation gör att de farliga ämnena blir fler. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Avstängd ventilation – då steg halten av farliga ämnen på förskola

Uppdaterad
Publicerad

Ventilationen var avstängd. Då steg värdena för vissa av de hälsoskadliga kemikalierna i inomhusluften på förskolorna.

Forskaren Josefin Persson vill veta vad dammet och luften innehåller på tre nybyggda så kallade lågenergiförskolor samt en äldre nyrenoverad förskola.

Två av de tre lågenergihusen är miljömärkta. Forskningen har pågått sedan 2015 och de första fyra mätningarna visar över lag att de miljömärkta har lägre halter av hälsoskadliga kemikalier.

Värdena ökade med avstängd ventilation

Forskningen visar också hur stor betydelse ventilationen har. På den äldre och den ena miljömärkta förskolan var ventilationen nämligen ur funktion vid några mättillfällen och då steg värdena för de flyktiga organiska ämnena, så kallade VOC:er. 

Josefin Persson, forskar på barns inomhusluft i förskolor.

– Båda de miljömärkta förskolorna hade låga ingångsvärden. Men på den ena var ventilationen avstängd vid några tillfällen och då steg värdena. Också på den äldre förskolan var ventilation av och där ökade värdena väldigt mycket, säger Josefin Persson som är doktorand i kemi vid Örebro förskola.

Bra ventilation inte lösningen

När Erik Gravenfors på Kemikalieinspektionen får höra om studien och ventilationen blir han inte förvånad, däremot menar han att en bra ventilation inte är lösningen på problemen med kemikalier som läcker ut.

– Då flyttar man ju bara problemen någon annanstans. Ventilationen är till för att skapa en bra luft utifrån den mänskliga aktivitet som sker där, inte för att minska skadliga ämnen som läcker ut från produkter. Det är därför det behövs regler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimat och miljö - SVT Örebro

Mer i ämnet