Farliga kemikalier upptäcktes i 82 av 160 plastvaror när Kemikalieinspektionen gjorde en stor undersökning. Foto: TT

Expert om kemikalielarm: ”Inte särskilt förvånande”

Uppdaterad
Publicerad

Farliga och förbjudna kemikalier finns i varannan plastvara i hemmet, det visar ett test som Kemikalieinspektionen gjort. Det här är inte ett överraskande resultat, enligt personal på Arbets- och miljömedicin i Örebro.

Kemikalieinspektionen har testat 160 produkter och kommit fram till att det fanns farliga kemikalier i 82 av dem. Det handlar om olika halter och olika typer av ämnen.

– Många plastvaror, främst av mjuk PVC-plast, innehåller kemiska ämnen med farliga egenskaper. Varorna är inte akut giftiga, men på sikt kan det innebära problem för både hälsa och miljö, säger Marcus Hagberg, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Kemikalierna i vardagen

Bland annat hittades giftiga ämnen i mobilfodral, träningsredskap och i regnskydd på barnvagnar. De varorna har nu slutat säljas.

De farliga kemikalierna påverkar bland annat fertilitet och ökar risken för cancer. Efter analyserna har Kemikalieinspektionen anmält 20 företag till miljöåklagare.

Satsat på information

SVT Nyheter Örebro har tidigare rapporterat om kemikalier i vardagen, och då planerade arbets- och miljömedicin att producera broschyrer och informationsmaterial på om barn och kemikalier, det har nu blivit verklighet.

– Broschyrer finns och vi har skrivit information också till vårdupplysningen.

Hur ser reaktionerna ut?

– Det är väldigt olika. En del är jätterädda och försiktiga, andra tycker att det är fånigt att oroa sig för kemikalier, säger Katja Hagström, enhetschef på Arbets- och miljömedicin.

Informationen finns både på internet och i tryckt material.

Inte överraskad

Katja Hagström jobbar bland annat med att undersöka hur vi påverkas av kemikalier i vardagen, och tycker inte att resultatet från Kemikalieinspektionen är särskilt överraskande.

– Nej, jag är inte förvånad. Kemikalier används i mängder och inom olika branscher, det är väldigt svårt att skaffa sig en överblick, säger hon.

Den här frågan har ju varit uppe många gånger förut, varför händer inte mer?

Det finns nog många anledningar. Jag tror ofta att företagen inte vet att de använder sig av kemikalier som kan vara skadliga, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kemikalierna i vardagen

Mer i ämnet