Lamm nummer 13131 återkom till hagen efter en omtumlande natt. Foto: Peter Comstedt /SVT

Tre män kidnappade lamm – döms för stöld

Uppdaterad
Publicerad

En natt i maj stals lamm nummer 13131 från en hage i Örebro. Strax efter stölden stoppades tjuvarna av polis. Nu döms tre män för stöld till villkorlig dom och böter.

Natten den 11 maj förra året stannade en bil med fyra män utanför en fårhage i Örebro. Tre av männen klev ur bilen för att sedan sätta sig igen och köra därifrån. Men de kom inte långt.

Bilen stoppades snabbt av polis och i bagaget på bilen hittades ett stulet lamm, med en elkabel runt halsen. Männen har i förundersökningen berättat om vad som hänt, bland annat att det ”var en kul grej”, men sa under tingsrättsförhandlingen att de inte mindes händelsen.

Elkabel runt halsen

Istället har tingsrätten utgått från vittnesuppgifter och kan därmed döma männen. Eftersom det männen tagit sig in i hagen, att det som stals var ett levande lamm och att lammet haft en elkabel runt halsen anser rätten att brottet inte kan bedömas som ringa.

Fyra män åtalades efter händelsen, men den fjärde, som enligt domen körde bilen, frias. De andra tre döms till villkorlig dom och böter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.