Örebro tingsrätt. Foto: Anders Nord

Kidnappade och misshandlade man – fyra personer åtalas

Uppdaterad
Publicerad

En person agerade guide och kontrollerade så att offret var hemma. De andra tre utförde själva kidnappningen, misshandeln och utpressningen. Med hot om offrets liv försökte gärningsmännen få honom att betala ut 100 000 kronor till dem.

De tre männen trängde sig in i offrets bostad, som ligger i en kommun i den norra länsdelen. De påstod att offret stod i skuld till ett motorcykelgäng. Framför ögonen på offrets familj, däribland flera barn, misshandlades offret och tvingades sedan följa med ut i en bil.

De tvingade också med sig ytterligare en man i bilen, som befann sig i offrets bostad och som bevittnade misshandeln och hörde hoten.

Krävde offret på 100 000 kronor

Gärningsmännen har sedan fortsatt misshandla offret i bilen och hotat honom till livet samtidigt som de kör runt med de båda männen. Offret kördes runt i flera timmar, medan den andra mannen släpptes av efter några mil.

Under färden har de tre gärningsmännen försökt få offret att betala ut 100 000 kronor till dem.

För att få slut på misshandeln och undkomma gärningsmännen har offret kontaktat flera familjemedlemmar för att be om pengar. Han har också försökt ta ut pengar från sitt eget konto.

Av misshandeln har offret bland annat fått sex frakturer i ansiktet, näsblod och blödningar i ena ögat.

Alla fyra män åtalas

Det hela kunde avbrytas av ingripande polis innan några pengar hann betalas ut till gärningsmännen.

Nu åtalas de fyra männen. De tre männen som trängde sig in i offrets bostad åtalas för människorov och försök till grov utpressning. Den fjärde, han som agerat guide, åtalas för medhjälp till grov utpressning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.