Barnet fördes bort från ett p-hus i centrala Örebro. Foto: SVT

Kidnappning i garage – fyra personer döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer, en kvinna och tre män dömdes på fredagen till olika långa fängelsestraff för att ha kidnappat ett barn. Barnet fördes bort från ett garage i centrala Örebro i februari i år och hölls sedan i en lägenhet i två månader.

Barnet som fördes bort var placerat i familjehem enligt LVU, lagen om vård av unga och enligt domen är det den biologiska pappan som med hjälp av två vänner förde bort barnet. De ska också ha försökt ta med sig två syskon till barnet men inte lyckats.

Barnet togs sedan till en lägenhet i ett annat län där mamman fanns. Barnet hittades och omhändertogs av polis efter två månader. På fredagen föll domen vid Örebro tingsrätt.

Tre dömda nekar

Mamman, en kvinna i 30-årsåldern döms till fängelse i två år samt utvisning för olaga frihetsberövande.  Pappan, en man i 40-årsåldern, döms till fängelse i 3,5 år för misshandel, olaga frihetsberövande, försök till olaga frihetsberövande, olaga tvång samt övergrepp i rättssak.

Ytterligare två inblandade personer döms till fängelse för flera brott, däribland olaga frihetsberövande. Tre av de dömda förnekar brott men tingsrätten bedömer att bevisningen i målet är så stark att de kan dömas för brotten. 

Domen kan överklagas till och med den 8 oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer