Samling inför klimatmarch i Örebro. Foto: Monika Bruhn/SVT

Klimatmarsch på Stortorget inför FN-mötet i Madrid: ”Det händer inte tillräckligt”

Publicerad

Flera hundra örebroare tog sig hellre till gatan än affärerna på Black friday – för miljöns skull. En marsch för klimatet anordnades utanför rådhuset för att påminna makthavarna.

Inför det stundande FN-mötet i Madrid, där världsledare ska samlas för 25:e gången för att diskutera framtiden, så vill de här örebroarna påminna om vad som är viktigt. De hade med sig plakat med olika budskap till politikerna. Som ”Rädda klimatet”, ”Ge oss hopp” och ”Vi står upp för klimatet”. 

– Vi känner att det inte händer tillräckligt, det går för sakta. Därför behöver vi samlas så att alla känner att det här är en fråga för alla partier, det är viktigt att vi står upp för det här allihopa, säger Cecilia Hessel som gick med i marschen.   

Bland annat var Fridays for future Örebro med och gick. Den rörelse som Greta Thunberg startade i Stockholm och som nu blivit ett globalt fenomen.  

– Vi måste vara uthålliga i det här, för det är för våra barn och barnbarns skull. Att påverka politikerna här i rådhuset och på det centrala planet så att de gör något och inte bara pratar, säger Eva Sarcevic. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.