Rådhustrappan fylldes under fredagen med manifesterande skor. Foto: Thomas Wedin/SVT

Klimatstrejken pausades – då fylldes torget med skor

Uppdaterad
Publicerad

Rådhustrappan i Örebro har de senaste fredagarna stått tom då den lokala klimatföreningen Fridays for future sedan coronakrisen tog fart inte haft möjlighet att manifestera tillsammans. Men den här fredagen fick istället skor i mängder ta över strejkandet.

På grund av den rådande coronasituationen tvingades klimatinitiativet, som anordnas på rådhustrappan vid Stortorget i centrala Örebro, att pausas tills vidare.

Men i dag, fredag, kunde manifestationen genomföras i en liten annorlunda tappning.

Coronaviruset i Örebro län

– I stället för att samlas så ställer vi ut skor som manifesterar för vår sak, säger Eva Sarcevic som i två års tid varit med i föreningen Fridays for future i Örebro.

Eva Sarcevic, medlem i klimatföreningen Fridays for future. Foto: Thomas Wedin/SVT

Den alternativa lösningen genomförs under en dag bland samtliga lokala klimatföreningar inom Saturdays for future, Fridays for future och Klimataktion i hela landet.

Sko-strejken ska också vara ett sätt att påminna om en grönare start när ekonomin tar fart igen och den rådande krisen är över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet