Tomas Mathiesen är president i mc-klubben Daca, Drivers Agaist Child Abuse. Foto: Rolf Larsson/SVT

MC-klubben där medlemmarna ”beskyddar” utsatta barn

Uppdaterad
Publicerad

Mc-klubben Daca jobbar för att hjälpa utsatta barn. Barnen tas in i klubben som skyddslingar och får två faddrar som stöttar utifrån barnets eget behov. Hittills har klubben tagit sig an 50 barn.

Daca, som står för Drivers agaist child abuse, arbetar enligt FN:s barnkonvention och stöttar barn som på olika sätt lever i en utsatt miljö – framför allt mobbning, men på senare år har klubben även stöttat bland annat barn som blivit utsatta för sexuella övergrepp.

– Vi jobbar för att de här barnen ska kunna växa upp i en trygg miljö och få tillbaka en självkänsla och självsäkerhet, säger Tomas Mathiesen som är president i Daca.

Västen en viktig del i arbetet

Skyddslingarna får en klubbväst, något som Tomas Mathiesen tror har stor betydelse i arbetet. Och Linus Andersson, som själv varit skyddsling, håller med.

– De kom till skolavslutningen för två år sedan och jag fick västen där på skolan. Sedan dess har det varit lugnt.

– Alla har rätt att må bra och inte vara rädda eller utsatta på något sätt, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.