Foto: TT /Länsstyrelsen

Kocken såg bagarens kärlek gå förlorad – tillsammans skapade de ny produkt

Uppdaterad
Publicerad

Surdegsbagaren Emanuel Eskilsson och kocken Niklas Edgren från Kumla har tillsammans funderat på hur gammalt bröd ska komma till nytta. Resultatet: En produkt som nu vunnit den regionala uttagningen till tävlingen ”Matverk”.

– Vi vill väl vinna, men framförallt visa att det går att göra något av det som annars kastas, säger Niklas.

Idén till den vinnande produkten fick kocken Niklas när han nyfiket följde grannen och surdegsbagaren Emanuel Eskilssons bryderier.

– Jag bor granne med bageriet. De levererar bröd, men allt går inte att sälja och det tar de tillbaka. Man försöker göra ströbröd på en del, en del blir grisfoder och en del kastas. Jag känner starkt för att motverka matsvinn och vi kom tillsammans fram till att försöka göra något. De lägger ner mycket kärlek och skapar ett fantastiskt bröd, och just rågen är svårt att ta hand om, berättar Niklas.

Liknar tapenade

Resultatet blev en produkt av rivet rågbröd blandat med äppelmust från Kumla och som sedan fermenterats. Med lite rapsolja och olika smakämnen har sedan röran, enligt Niklas jämförbar med tapenade, tagits fram.

– Man kan bre den på bröd, på grönsaker eller helt enkelt äta den som den är. Det är egentligen det vi tävlat och vunnit med, berättar Niklas.

Tävlat mycket

Själv är han van att både ta fram koncept i matsammanhang och att tävla.

– Jag har jobbat mycket i Stockholm som inpiratör och matkeratör. Numera är jag konsult och har cateringverksamhet,  hemmakrog och jobbar med utbildning. Jag har tävlat i årets kock fyra gånger, vunnit VM och OS. Har helt enkelt tävlat mycket med mat.

Ser fram emot riksfinal

Tävlingen avgjordes på Örebro slott i går kväll. Nu får deras produkt vara med i riksfinalen som arrangeras 2020 och går av stapeln i Nyköping.

Foto: Länsstyrelsen

Övriga bidrag som nådde pallen var ”Trattblandning” av Josefin Karlsson och Linus Litzén. En produkt med trattkantareller som huvudråvara och som sedan mixas med gul lök och hot lemon chili. Tredjeplatsen intog ”En får tacka”. En glass gjord på fårmjölk.

Vinnarna erhöll, förutom möjligheten att representera Närke i rikstävlingen, en prischeck om 20 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.