Ylva Rosén, verksamhetschef inom psykiatri för barn och unga vuxna. Foto: SVT

Köerna inom BUP är kvar – men väntetiden har kortats

Uppdaterad
Publicerad

Köerna för att få en neuropsykiatrisk utredning på BUP är fortsatt långa, trots att flera insatser gjorts.

– Målsättningen, en väntetid på sex månader, kommer ta ett antal år att uppnå, säger Ylva Rosén verksamhetschef inom psykiatri för barn och unga vuxna.

För ett år sedan berättade SVT Nyheter Örebro att köerna för en neuropsykiatrisk utredning på BUP på USÖ var över två år långa. Nu, ett år senare, ligger väntetiden på ett och ett halvt år, alltså ungefär sex månader kortare än hösten 2017.

– Kön är lika lång, men väntetiden har minskat något, säger verksamhetschefen Ylva Rosén.

Köerna till BUP

– Jag kan känna att vi gjort ett gott jobb och vi prioriterar den här gruppen. Vi vill skapa en bra och hög tillgänglighet för de här barnen, vilket är angeläget.

Siktar på sex månader

Målet är att väntetiden ska landa på sex månader, men att nå dit kommer att ta ett antal år med fortsatt arbete. Men processen för att det ska gå snabbare är redan igång.

– Att det ändå kommer vara en viss väntetid beror på att det krävs att vi samlar in mycket information innan vi kan genomföra en neuropsykiatrisk utredning, säger Ylva Rosén.

Viktigt med insatser i barnets miljö

För familjer som står i kö och väntar på en utredning finns det saker att förändra och det är viktigt att det sker så snabbt som möjligt menar Ylva Rosén.

– Familjerna och skolan kan göra mycket för barnen. Den första insatsen är att man börjar jobba med anpassningar i skolan, både när det gäller krav och struktur. Det är sådant man behöver jobba med både hemma och i skolan runt barnen. Det kan man, och ska man, göra om man misstänker att barnen har sådana svårigheter.

Barn med stora resurser

Samtidigt är hon medveten om att det är en påfrestande och ibland jobbig situation för familjerna.

– Vi vet att det är en otroligt svår situation för många föräldrar, men de här barnen har mycket resurser och jag tror det är viktigt att vi ser det. Om vi kan se det och ta vara på de, så har de här barnen väldigt goda förutsättningar till ett gott liv. Men har man det väldigt stora belastningar så finns det hjälp att få i väntan på utredning, säger Ylva Rosén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Köerna till BUP

Mer i ämnet