Hillevi Almqvist fick äran att tända på kolmilan som döpts i hennes namn. Foto: Sofia Sjöström

Kolframställning i Lockhyttan återupptagen

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen invigdes kolmilan ”Hillevi” i Lockhyttan utanför Örebro. Under två veckor kommer hon nu att brinna långsamt under ständig övervakning.

– Det är ett roligt jobb, säger Hillevi Almqvist från Kils hembygdsförening.

Det är Närkes Kils hembygdförening som varannat år brukar framställa grillkol på gammalt vis. Kolmilans namne, Hillevi Almqvist, som är aktiv i föreningen fick äran att tända den.

– Det känns jätteroligt. Jag är uppväxt med en pappa som var kolare och det är en gammal tradition och en social gemenskap att bygga kolmilan. Det är mycket jobb, säger hon.

Mödosamt arbete

Att framställa kol genom så kallad pyrolys är ett arbete som både kräver mycket förberedelser och kontinuerlig bevakning, eftersom kolmilan skall brinna långsamt under kontrollerade former.

Förberedelserna startade redan i våras och har pågått fram till lördagens invigning, där cirka 500 personer närvarade. Invigningstalare var politikern Gunhild Wallin (C).

– Runt sekelskiftet hade vi runt 10 000 milor i Örebro så det är roligt att den här kunskapen får finnas kvar, säger hon.

Orrspel lockar

Dygnen delas in i två vaktpass kommande veckor och tjänstgörande frivilliga bor i kolarkojor på platsen.

– Jag tänkte väl kanske vara här någon natt och passa den, för det skall vara en upplevelse att vara här på natten. Det sägs att orrarna brukar höras när de spelar på myren, berättar Hillevi.

I samband med invigningen på lördagen serverades det kolbullar. Foto: Sofia Sjöström

Föreningen anordnar även servering av kolbullar vid några tillfällen. Det arbetet genererar också social samvaro. När det gäller kolframställning på detta sätt är det vägen till målet som är mödan värd, enligt Hillevi.

– Det är ett roligt jobb. Det är därför det är så många med och jobbar, säger hon.

Intäkter till föreningen

Om arbetet slutförs enligt plan ska det resultera i cirka 1000 säckar med 20 kilo kol.

– Vi säljer det för att få in lite pengar till föreningen, säger Hillevi.

Hillevi Almqvist t v och Gunhild Wallin (C) med glada kolargubbar. Foto: Sofia Sjöström

Ansvaret vilar nu tungt på de vakande medlemmarna så att intäkterna inte brinner inne.

– Vi får hoppas att den sköter sig och inte ställer till det för kolargubbarna och kolargummorna här, säger Hillevi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.