Pollenblomningen har börjat och på grund av den sena våren kan upp emot fem arter blomma samtidigt. Foto: TT

Kom sent – men nu är pollensäsongen igång

Uppdaterad
Publicerad

Sen vinter har lett till att pollensäsongen har skjutits upp. Men nu när det blir varmare breddgrader kommer den försenade blomningen i hög hast och pollen förväntas stiga i luften.

Hassel och al brukar börja blomma i slutet på februari och början på mars, men blomningen har varit försenad och nu när värmen har kommit in så börjar människorna känna av pollen i luften.

– Ja, pollensäsongen är igång. Men jämfört med tidigare säsonger är den försenad på grund av den kalla vintern som har gjort att blomningen har börjat sent. Nu när det börjar bli varmare så kommer blomningen snabbt vilket gör att vi få ett kraftigt stigande av pollen i luften, säger Amanj Saber, öron, näsa- halsläkare på USÖ.

Har ni sett en ökning av blomningen i år?

– Det är ännu tidigt att säga något, men väldigt snart i och med att det har blivit varmt så kommer vi få en förväntad kraftig blomning som leder till högre grad av pollen i luften.

Hur behandlar man sin pollen?

– Det är olika för olika personer. Men vi rekommenderar att man i förebyggande syfte använder ögondroppar, nässpray och allergitabletter, säger Amanj Saber.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.