Den olagliga sopdumpningen i Högfors skulle ha varit borttagen i juli. Men så här ser det ut i augusti. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Kommun hotas med dryga böter om man inte tar bort olaglig tipp

Publicerad

En stor olaglig soptipp i Högfors i Ljusnarsbergs kommun skulle ha tagits bort av kommunen tidigare i sommar.
Men allting ligger kvar och nu hotas kommunen av böter om man inte gör något åt saken.

Det är en rejäl dumpning av avfall som ligger i en glänta i skogen i det lilla samhället Högfors.

Första gången den upptäcktes, 2014, var den 25 meter lång och 8 meter bred. Sedan dess har mer avfall slängts alldeles i närheten. Nu ligger hopknutna sopsäckar i den stora högen, blandat med bland annat gamla vitvaror, dunkar, bildelar och resterna av ett brunnet hus.

– Den innehåller farliga ämnen från bland annat elektronik, säger miljöinspektören Jens Råberg på Samhällsbyggnadsnämnden Bergslagen.

Det kommer att bli både dyrt och tidskrävande att frakta bort och sortera allt skräp. Eftersom polisen inte lyckats hitta de som dumpat soporna blir det kommunens ansvar, något som Ljusnarsbergs kommun protesterat mot.

Skulle ha fraktats bort i juli

De överklaganden kommunen har gjort har dock inte gett något resultat. Länsstyrelsen i Örebro slog tidigare i år fast att soptippen skulle vara bortfraktad den sista juli i år.

Men fortfarande ligger den kvar.

Jens Råberg, miljöinspektör. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Ovanligt beslut

Så nu har Samhällsbyggnad Bergslagen, som ansvarar för den här typen av miljöfrågor i flera kommuner i Bergslagen, skickat ett mycket ovanligt brev till Ljusnarsbergs kommun. Om inte högen är borta senast den 16 oktober riskerar kommunen att få betala ett vite på 80 000 kronor.

– Det här är första gången som vi förelägger en kommun vid vite att städa, säger Jens Råberg.

Blev du förvånad över att ni får göra det?

– Ja, det är jag förvånad över. Det är praxis att kommunen städar när man inte kan hitta den som skräpat ner.

Nu tänker Ljusnarsbergs kommun undvika risken att få betala 80 000 kronor i vite. Fyra år efter den olagliga soptippen upptäcktes har arbetet just inletts med att se hur den ska fraktas bort.

– Vi tänker ta bort högen nu, säger kommunchefen Bo Wallströmer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer