Arnold Bengtsson (S) och Jonas Karlsson (S) Foto: SVT

Kommunalråd kände till de dubbla volleykontrakten

Uppdaterad
Publicerad
Kommunalrådet Arnold Bengtsson (S) som också sitter i Lindesberg Volleys styrelse menar att de dubbla kontrakten var till för att kringgå arbetsgivaravgift. Han kritiseras nu av sin partikamrat.

Arnold Bengtsson är styrelseledamot i Lindesberg Volley. Men också kommunalråd i Lindesberg för Socialdemokraterna. Ett parti som är för höjd arbetsgivaravgift för personer under 26 år. Nadya Greseva är 25 år.

När Bengtsson ombeds förklara de dubbla kontraktet som funnits i Nadya Gresevas fall erkänner han deras existens. Men hans förklaring är att syftet inte var att lura Migrationsverket.

Det var för att komma runt arbetsgivaravgiften som de dubbla kontraktet upprättades.

Det parti du företräder vill höja arbetsgivaravgiften för personer under 26 år. Samtidigt så är du styrelseledamot i en klubb som försöker komma runt arbetsgivaravgiften. Hur låter det tycker du?

– Det rimmar illa, säger Bengtsson.

Ok?

– Men vi har gjort fel och kommer rätta till det.

Hur då?

– Det visar sig. Jag var inte närvarande på styrelsemötet vi hade på torsdagen så jag kan inte svara på det.

”Måste gå till botten med frågan”

Socialdemokraternas ordförande i Örebro län, Jonas Karlsson, tycker att situationen är besvärlig och dömer ut agerandet från Lindesbergs Volley.

– Jag tycker det är allvarligt om det är så att man har agerat på ett sätt så man försöker kringgå regler från migrationsverket och kringgå att betala arbetsgivaravgifter. Det är helt oacceptabelt.

Karlsson menar också att den här typen av frågor skadar politiken i allmänhet. Om Socialdemokraterna kommer vidta några åtgärder mot Arnold Bengtsson vill han däremot inte svara på.

– Jag vill inte spekulera i det. Jag tycker att det i första hand är en fråga för socialdemokraterna i Lindesberg, men jag tycker åtminstone att man måste gå till botten i den här frågan.

”Praktisk lösning”

Enligt papperna som Lindesberg Volley skickade in till Migrationsverket för att få arbetstillstånd garanterades Nadya Greseva en lön på 14 500 kronor. Att hon inte fått pengarna i handen erkänner Arnold Bengtsson och förklarar så här:

– Vi har kompenserat Nadya med andra saker, bland annat hyra och resor till hem till Ukraina och räknat av det. Sen har hon jobbat extra vid sidan om. Vi tyckte att det här var en praktisk lösning.

Praktisk för vem?

– Alla inblandade.

Även Nadya?

– Det vet jag inte.

Nadyas taxerade inkomst för 2012 är bara på 50 700 kronor, och till exempel fri bostad är en skattepliktig förmån. Det innebär att ni undanhållit kontrolluppgifter vilket kan vara brottsligt?

– Vi kommer göra upp det med skatteverket.

Och det godtar de?

– Det vet inte jag. Jag kan inte detaljerna.

Är allt frid och fröjd sen?

– Det vet inte jag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Volleyfusk

Mer i ämnet