Per-Åke Sörman (C), ansvarigt kommunalråd, tycker att det som skett är olyckligt. Foto: Axel Brantemo

Kommunalrådet om IS-återvändare: ''Man behöver alltid rannsaka sig själva''

Uppdaterad
Publicerad

Örebro kommun jobbar med att förhindra kriminalitet från IS-återvändare. Trots det är nu en återvändare misstänkt för mord.
– Vi behöver alltid utvärdera och se om vi jobbat rätt, säger kommunalrådet Per-Åke Sörman (C).

En av de män som häktats misstänkt för mord i samband med skjutningen i Vivalla har tidigare varit i Syrien och stridit för en gruppering med anslutning till IS.

På Örebro kommun jobbar man med att förhindra att personer ansluter sig till IS, och att ta hand om de som återvänder.

– Vi har sociala insatsgrupper och olika program som är till för återvändare från IS. Med det försöker vi bryta det här kriminella mönstret, säger Per-Åke Sörman, kommunalråd med huvudansvar för programnämnd Social välfärd.

Värst för några år sedan

Per-Åke Sörman framhåller att man från kommunens sida inte sett att någon varken åkt eller kommit tillbaka från krig med IS de senaste åren.

– Det var framförallt 2015 som en del återvändande från IS kom hit. I dag ser vi inte att det sker. Men det kan självklart vara personer som åker eller kommer tillbaka från Syrien som går under vår radar, säger han.

Ska utvärdera sina insatser

Om den här personen som nu fälls, kommer det ändra kommunens sätt att arbeta med återvändare?

– Man behöver alltid rannsaka sig själv och utvärdera om vi gjort rätt saker. Det är något vi gör fortlöpande oavsett om den här personen döms eller inte, säger Per-Åke Sörman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dubbelmordet i Vivalla 2018

Mer i ämnet