En del frågor har väckts efter kommunens förlag att bygga ut kommunalt vatten och avlopp. Foto: TT.

Kommunalt vatten och avlopp har väckt frågor

Publicerad

Örebro kommuns förslag om att flera områden på landsbygden ska få kommunalt vatten och avlopp har väckt en del frågor. Enligt Tekniska förvaltningen handlar det bland annat om funderingar kring vad utbyggnaden kommer innebära.

Just nu pågår ett arbete med att bygga ut kommunalt vatten och avlopp på sex orter i Örebro kommun. Ett nytt förslag som ska upp i kommunfullmäktige i höst omfattar ytterligare orter på landsbygden: Ekeby-Dreve, Framnäs, Rinkaby, Latorp, Tysslinge by och Lanna.

För samtliga fastighetsägare som i dag bor i området och har eget avlopp och dricksvatten innebär detta att kommunen kommer ta ut en anläggningsavgit. Avgiften beror bland annat på storleken på tomten. Utöver det tillkommer kostnaden för att dra ledningar på den egna fastigheten till kommunala nätet vid tomtgränsen.

Frågor och funderingar

Örebro kommun skickade på tisdagen ut ett pressmeddelande där de skriver att förslaget att bygga ut väckt en del frågor.

– Det är ett gäng, 15-tal samtal kring detta som handlar om lite olika. Det är en del som har funderingar på vad det innebär och en del som tycker vi borde tänkt annorlunda, säger Stefan Sjögren på Tekniska förvaltningen.

Fler vill ha kommunalt vatten och avlopp

Han säger att de flesta samtal som kommer in till förvaltningen handlar om att man vill att kommunen ska ordna kommunalt vatten och avlopp, snarare än att personer är upprörda över förslaget.

– Jag tror många ser att det finns ett värde i kommunalt vatten och avlopp, det är snarare så att fler än vi anser vara skyldiga förse med vatten och avlopp vill ha det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.