Foto: Åsa Svennebäck / SVT

Kommunchef i Degerfors avsatt – förvaltningschefer kritiska

Publicerad

Den politiska ledningen har sparkat kommunchefen Max Tolf från sitt uppdrag. Nu är förvaltningschefer i kommunen kritiska.

Det var i onsdags som kommunchefen Max Tolf avsattes i Degerfors kommun, det skriver Karlskoga tidning. Den politiska ledningen meddelade under ett extrainsatt möte att de valt att avsätta Max Tolf med omedelbar verkan. Enligt tidningen motiveras beslutet med att det behövs ett nytänk i kommunen.

– Varje nytt politiskt styre har nya tankar och utan att det ska kännas som en kliché, så vill vi utveckla Degerfors till det bästa, säger kommunstyrelsens ordförande Muris Beslagic (S) till Karlskoga tidning.

Inget beslut i kommunstyrelsen

Han säger också att beslut inte är fattat i kommunstyrelsen, men att det förankrats i S och Alliansen. Beslut i kommunstyrelsen väntas den 8 april och till dess är Tolf arbetsbefriad.

Efter beslutet har tre förvaltningschefer gått samman och kritiserar det hela i en skrivelse till kommunstyrelsen. De som skrivit under skrivelsen är Degerfors kommuns servicechef Anders Luthman, kultur- och utbildningschef Anna-Lena Sandell samt miljö- och samhällsbyggnadschef Mårten Persson.

– Det är flera olika saker vi kritiserar. Bland annat att chefen plockas bort så hastigt och att man gör det i det här läget, mitt i bokslutet och när vi redan har ont om personal, säger Anna-Lena Sandell till SVT Nyheter Örebro.

– Man gör det dessutom utan det egentligen hänt något. Visst att man vill ha förnyelse, men de kunde valt ett lämpligare tillfälle. Men också sättet man gör det på, för en trotjänare som jobbat i kommunen i 12 år.

Skapar oro

Enligt Sandell har flera personer i kommunhuset vittnat om en oro efter mötet i onsdags.

– I det här fallet har inget gjorts, så folk undrar ju om det kommer drabba fler. Det är skandalöst och vi kände att vi måste markera att såhär får man inte göra. Det handlar inte om politik, utan hur man behandlar människor.

Har ni fått någon respons från ledningen?

– Inte alls, vi har inte hört ett pip.

SVT Nyheter Örebro har sökt Muris Beslagic för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer