Tony Ring (M), kommunalråd och Karin Björkman, avgående kommundirektör i Karlskoga. Foto: SVT/Karlskoga kommun

Kommundirektören får över 3 miljoner i avgångsvederlag: ”Enligt avtal”

Uppdaterad
Publicerad

Under gårdagen stod det klart att Karlskoga kommun sparkar sin nuvarande kommundirektör Karin Björkman. Enligt det avtal som SVT Nyheter Örebro tagit del av erhåller hon 32 månadslöner i avgångsvederlag – vilket är 3 184 000 kronor.

Avslutandet av Karin Björkmans tjänst har gått fort, det kunde SVT Nyheter Örebro berätta igår. Och redan på söndag går hennes anställning ut.

Men det här är inget konstigt. Det säger kommunstyrelsens ordförande i Karlskoga Tony Ring (M).

– Det är något som legat i planerna och som vi pratat om hela valrörelsen. Det är som när ett företag drastiskt byter inriktning, då är det inget konstigt att man söker ny vd. Det är likadant för oss, säger han och hänvisar till den nya majoritetens visioner för Karlskoga kommuns framtid.

32 månadslöner – helt enligt avtal

Enligt den överenskommelse som träffats mellan Tony Ring och Karin Björkman får den snart före detta kommundirektören alltså 32 månadslöner i avgångsvederlag.

Hennes månadslön är, enligt samma överenskommelse, 99 500 kronor. Avgångsvederlaget uppgår därmed till 3 184 000 kronor.

– Det är mycket pengar, men avtalet är utformat så. Men det kan ju vara läge att titta på det nu när vi ska rekrytera en ny kommundirektör, säger Ring.

”Ville inte förvalta”

Avskedandet av Karin Björkman och därmed också sökandet efter en ny kommundirektör förklarar Tony Ring med det maktskifte som skett i Karlskoga.

– Vi har haft samma styre i 99 år, det här är ett historiskt maktskifte och vi vill inte ta över och bara förvalta något, vi vill ha något annat.

Nu hoppas han kunna hitta en ny kommundirektör som delar hans och Alliansens visioner för Karlskogas framtid.

– Vi har ingen i åtanke i dag, men vi har en idealkommundirektör som vi vill ha. Om den personen finns på riktigt återstår att se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer