Kommundirektörens familj har fått tillstånd om skottlossning från balkongen. Till höger i bild är balkongen som de ska skjuta från. Foto: TT / Polisen

Kommundirektörens familj har tillstånd att skjuta från balkongen – grannarna rasar

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av oktober fick Degerfors kommundirektörs familj tillstånd att skyddsjaga från balkongen på deras bostad i ett villaområde. Nu försöker grannarna få tillståndet upprivet.

– Vi är rädda för att studsande kulor ska träffa någon eller att skadeskjutna vildsvin ska löpa amok i området, säger Markus Sukuvaara.

Det är polisen som har godkänt skyddsjakten på kommundirektören Teresa Zetterblads tomt i ett villaområde i Degerfors.

Tillståndet gäller för att skjuta från villans balkong och ner i trädgården. I ansökan till polisen skriver kommundirektörens make att de har stora problem med vildsvin som bökar på tomten och att de därför behöver skjuta av djuren.

Argumentet för att skjuta från just balkongen är att gräsmattan då kan användas som kulfång.

Rutinärende

Flera personer som SVT pratat med är upprörda över tillståndet och ifrågasätter polisens beslut, särskilt att tillståndet gäller i tre år. Men enligt polisen är det här ett rutinärende som inte är helt ovanligt.

– Vi kan till och med ge tillstånd på fem år, säger David Yazdanian, som handlagt ärendet.

Grannarna rasar

Boende i området som SVT Nyheter Örebro har pratat med är rasande över beslutet. Just nu försöker de gå samman och få tillståndet upprivet.

– Det bor fullt med barnfamiljer i området som är extra rädda för barnens säkerhet och dessutom skjuts det utan att vi har blivit informerade om det i förväg – vilket vi ska bli enligt tillståndet, säger grannen Markus Sukuvaara som även är fritidspolitiker i Vänsterpartiet, men här uttalar sig i egenskap av närboende.

– Det känns inte kul om skadeskjutna vildsvin ligger och trycker i någon av trädgårdarna. Och hur ska man då skjuta andra kulan om man inte har kulfång? frågar sig en annan närboende som vill vara anonym.

Enligt polisens tillstånd krävs det att grannar och polisens ledningscentral informeras innan man skjuter. Det är däremot inte specificerat vilka grannar som måste informeras.

Markus Sukuvaara bor i området och är rädd för såväl studsande kulor som vad skadeskjutna vildsvin kan ställa till med. Foto: Rolf Larsson/SVT

– Som vi förstått det har man informerat, men missat ett par villor. Vi har informerat sökande och sagt att de måste utvidga vilka grannar de informerar. Jag får intrycket om att de är måna om att informera, sen är det svårt att dra en exakt gräns. Vi säger inte att alla inom en viss radie ska informeras, vi säger närboende, säger David Yazdanian som handlagt ärendet hos polisen.

Kommunstyrelsens ordförande godkände

I ansökningsprocessen har polisen bett kommunen yttra sig om ärendet och om skottillståndet skulle störa omgivningen.

Från kommunen är det kommunstyrelsens ordförande, Muris Beslagic (S), som undertecknat yttrandet. Kommunens godkännande är undertecknat på kommunstyrelsens vägnar, men kommunstyrelsen har inte blivit informerad.

I yttrandet skriver Beslagic att det inte finns några hinder för att bevilja tillståndet och att just kommundirektörens fastighet är en av få som har förutsättningar att säkerhetsmässigt skjuta med kulvapen.

”Ärendet behöver tas upp på bordet”

Oppositionsrådet i Degerfors, Kim Bäckström (V), är kritisk till att Muris Beslagic tagit beslutet utan att informera den politiska nämnden och kommunstyrelsen.

– Vi vet alla vem som äger fastigheten och det är känsligt. Ärendet behöver tas upp på bordet igen och göras om och göras rätt.

Muris Beslagic, som tagit beslutet på så kallad delegation, såg dock ingen anledning att informera nämnden och kommunstyrelsen.

– Det är en tjänsteskrivelse som i sin tur kan falla på mina axlar där jag har möjlighet att agera skyndsamt, tack vare delegationsordningen kan kommunstyrelsens ordförande fatta ett sådant beslut.

Muris Beslagic menar att han inte har kunskap om ärendet i sak, men att han förlitar sig på tjänstemän som informerat honom samt polisens beslut.

Vill inte ställa upp på intervju

Kommundirektören Teresa Zetterblad vill inte bli intervjuad av SVT men hon hälsar att hon är trygg med att skottillståndet som gäller att skjuta skarpt i tätbebyggt område är korrekt utfärdat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.