Örebro kommun har lyssnat till önskemålen om mer avskildhet i skolduscharna. Foto: Monika Bruhn /SVT

Kommunen bygger in avskildhet i skolduschar

Elevers önskemål om mer avskildhet i skolornas duschrum tar man i Örebro kommun hänsyn till när man gör större renoveringar eller bygger nytt. Idrottshallen på Lillåns skola har precis börjat renoveras och där kommer eleverna få duschväggar.

Många elever känner sig otrygga i skolornas omklädningsrum och struntar därför i att duscha efter idrottslektionerna. Örebro kommun har nu hörsammat oron.

Läs mer: Elever vill inte duscha i skolan

– Om man inte vill duscha med någon annan så är det bra att man kan slippa det, säger Jonas Bolin som går i andra klass. Och Wilma Wallinder håller med.

TV: Se hela inslaget

Jonas och Wilma tycker att man skall kunna få välja avskildhet om man vill. Foto: Monika Bruhn /SVT

Ny standard

Att få lite avskildhet när man duschar efter idrotten vill elever vid de flesta skolor ha. Och i Örebro kommun är det nu standard att bygga in duschväggar att när man gör större renoveringar eller bygger nytt. 

– Fem duschbås per omklädningsrum varav ett ska vara låsbart är standard, berättar Göran Nyqvist lokalplanerare i Örebro kommun.   

Göran Nyqvist, lokalplanerare Örebro kommun

Insynsskydd

Det innebär att det är väggar mellan varje dusch och sen sätter man upp en stor skärm framför duschbåsen så att man inte kan se in från omklädningsrummen. 

– Vi gör väldigt mycket nu för att ungdomarna ska känna sig trygga, säger Göran Nyqvist. När vi bygger nytt så skapar vi bland annat ett låsbart utrymme för de som av etiska skäl behöver det. Och är det möjligt så gör vi det vid renoveringar också.

Fler väljer att duscha i skolan nu menar Emma Rosmarin som går på Lillåns skola.

Uppskattat av elever

Eleverna vid Lillåns skolan har under renoveringsperioden fått provisoriska omklädningsrum med duschkabiner. Något som uppskattas mycket.

– Det är jättemånga som längtar efter att få duscha nu, berättar Emma Rosmark. Det är liksom en spa-dusch. Det är jättefint.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer