Ansvarigt kommunalråd Behcet Barsom (KD) lovar att se över antalet platser till nästa år på kommunens kollo. Foto: SVT Örebro

Kommunen lovar se över kolloplatser

Publicerad

Ansvarig politiker på Örebro kommun lovar nu att se över sommarverksamheten för barn. Var tredje sökande till kommunens sommarkollo får nu nej. Det drabbar främst barn i familjer där man av olika skäl inte kan eller har råd att åka på semester.

438 barn i Örebro har fått besked om att de har en plats på kommunens sommarkolllo som idag drivs av KFUM Örebro. Men 200 har samtidigt fått nobben.

Det innebär att var tredje sökande blir utan en plats i verksamheten som skapats för att alla barn, oavsett ekonomi och sociala faktorer, ska få möjlighet att komma bort lite och ha kul på sommarlovet.

Har ökat stadigt

På Kulturnämnden, som beslutar om pengar till verksamheten, är man medveten om det höga trycket.

– Vi har större efterfrågan än vi har platser, erkänner nämndens ordförande Behcet Barsom (KD). Inledningsvis hände det under vissa år att det var ovanligt många som sökte en plats men nu har vi sett att det har ökat stadigt under de senaste åren.

Ingen utökning på 25 år

Men trots det har man inte beslutat om att utöka antalet platser i verksamheten. Enligt kommunens tjänsteman Christer Moll har antalet platser varit samma – i 25 år.

– Men jag kan lova att vi kommer att se över det, säger Bechcet Barsom. Men till den här sommaren hinner vi nog inte.

Går att ordna plats för fler

På KFUM Örebro säger man att det är fullt möjligt att ta emot fler sommarlovslediga barn.

– Det går att utöka genom att skapa fler perioder under sommaren, säger Anders Botvidsson på KFUM Örebro. Det är inte svårt, det handlar om vilket avtal vi har att följa med kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.