Den nya förskolan är tänkt att ligga i en nybyggd lokal. Foto: Pontus Lundahl /TT

Kommunen öppnar för teckenspråkig förskola

Uppdaterad
Publicerad

De första stegen för en ny kommunal teckenspråkig förskola och en klass för hörselskadade har tagits i Örebro kommun. Tanken är att elever som av olika anledningar inte får plats på specialskolorna ska kunna få bättre förutsättningar.

– Vi kan inte lova något, men vi vill tillsammans i nämnden öppna upp och titta på om det är möjligt att ge döva och hörselskadade barn i förskolan en teckenspråkig miljö med äldre förebilder.

Det säger Niclas Persson (MP), kommunalråd, efter tisdagens möte då programnämnd barn och utbildning fattade beslut om en så kallad förstudie om att bygga en ny skola tillsammans med Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM).

– Alla barn får inte plats på specialskolorna. Deras nedsättning är kanske inte grav nog. Dessutom har SPSM inte något uppdrag att driva förskoleverksamhet.

Flyttades under stora protester

En teckenspråkig förskoleavdelning finns redan idag på Klöverängen i Lillån. Men fortfarande hörs kritik efter att avdelningen flyttades 2015 från Birgittaskolan.

– Många föräldrar är fortfarande inte nöjda över flytten till Lillån i norra stadsdelen, konstaterar Niclas Persson (MP). Bland annat saknar barnen äldre förebilder i området. Den nya förskolan skulle ligga i en miljö där många fler är teckenspråkiga.

Samlad kompetens viktig

Just nu finns nämligen också en förstudie om att flytta ihop de tre skolor som Specialpedagogiska skolmyndigheten har i Örebro: Ekeskolan, Birgittaskolan och Åsbackaskolan. Kommunens planer innebär att den nya skolan skulle ligga tillsammans med de övriga tre.

– Vi har alltid sett från Örebro kommun att när man har en samlad kompetens så kan man göra något jättebra. Det är med de erfarenheterna som vi nu går vidare i planeringen, säger Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.