Vårstädningen har börjat – ovanligt mycket grus i år

Publicerad

Örebro kommun har börjat sopa gator och cykelbanor i stan. Men svenskt vårväder kan vara förrädiskt och vinterns halkbekämpning har gjort att grusmängderna är mer än vanligt i år.
– I värsta fall får vi ge oss ut och sanda igen, säger Jonas Harrysson, gruppchef park och gata.

De senaste dagarna har du kanske sett kommunens små sopbilar som sopar grus från vägar, gång- och cykelbanor.

– Vi har kört en del i city där det ligger väldigt mycket grus. Vi har också städat upp skräp och glaskross som legat på trottoarerna under vintern, säger Jonas Harrysson.

Städar bussleder

Under småtimmarna har kommunen även börjat städa refuger och bussleder – bland annat på Rudbecksgatan. Områden som inte påverkar gående och cyklister.

Men hur säker på att inte snön dimper ner igen vågar man egentligen vara?

– Vi har de här problemen varje år, både höst och vår, säger Jonas Harrysson. I värsta fall får vi ge oss ut igen och sanda.

Örebroarna måste hjälpa till

Exakt när vårstädningen drar igång varierar. Ibland har kommunen börjat städningen i mitten av mars, och vid andra tillfällen först i april.

Men för att hålla den preliminära tidplanen är det viktigt att örebroarna sopar sin uppfart och parkerar sin bil rätt.

– Fastighetsägare och villaägare bör i god tid innan vi planerar att komma till deras område, sopa ut sanden som ligger på trottoaren. Det är också viktigt att vara noga med att parkera rätt och tänka på att det kan förekomma tillfälliga parkeringsregler.

Ansvarar för tätorten

Förutom i tätorten Örebro ansvarar kommunen för sandupptagning i Hovsta, Lillån, Vintrosa, Glanshammar, Mariebergs handelsområde och Törsjö industriområde. Övriga vägar och gator ansvarar Trafikverket eller vägföreningar för.

Tidplanen är preliminär och kan ändras om till exempel sopmaskiner går sönder och måste repareras eller om det regnar mycket, då blir det för blött för att sopa

Här kan du se när sopningen beräknas ske där du bor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer