Foto: SVT

Kommunen utvärderar andra områden

Publicerad

Efter protesterna mot översiktsplanen utvärderar kommunen andra områden att bygga på.

– Vi vill ha ett område som ligger nära Kumla tätort, säger Klara Ågren.

Enligt Klara Ågren, projektledare översiktsplan 2040, finns det inte så många lämpliga områden nära tätorten att bygga ett industri- och logistikcentrum på.

Varför måste det ligga nära centralorten?

– Vi vill att folk ska ha möjlighet att cykla till jobbet. Och logistiken är viktig men det kan också finnas företag som vill ligga nära tätorten.

Olika intressen

Efter att boende i Byrsta och Via protesterat på planerna att skapa ett industriområde stort som 500 fotbollsplaner har kommunstyrelsens ordförande Katarina Hansson (S) lovat att området ska göras mindre.

– Vi kommer att titta på vilka alternativ vi har. Vårt arbete är att göra avvägningar mellan olika intressen och se vilka funktioner vi ska ha i kommunen, säger Klara Ågren.

Vill ha blandning

Klara Ågren vill se en blandning av industri och åkermark i kommunen.

– Det är ett pussel som vi ska försöka få ihop i översiktsplanen.

Behöver de som är jordbrukare i området vara rädda för att ge upp sina yrken och göra någonting annat?

– Vissa kommer säkert att bli påverkade om vi fortsätter att peka ut området. Så är det, absolut.

Till våren väntas översiktsplanen vara redo för politikerna att ta ställning till. Blir den verklighet kan bygget av industriområdet starta inom ett par år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.