Foto: Örebro kommun

Kommunen vill ändra valsysystem för hemvård

Publicerad

Majoriteten i Örebro kommun vill att det nuvarande valfrihetssystemet för omvårdnadstjänster görs om. Anledningen är att underskotten på omvårdnadstjänster för kommunens hemvård ökat sedan införandet av dagens system.

Istället för LOV, lagen om valfrihet, vill kommunen att LOU, Lagen om offentlig upphandling, ska gälla för systemet för hemvårdsleverantörer.

LOV infördes i ett första steg 2009 och att kommunen nu vill byta beror på det ekonomiska underskott hemvården dras med. För 2017 rapporterar kommunen om ett underskott på 31 miljoner kronor för hemvården.

Hälften privata

Konkret innebär förändringen att fördelningen mellan privata och kommunala aktörer ska vara 50/50 och att antalet utförare att välja mellan blir färre.

– Det bör inte påverka möjligheten att välja en utförare som passar de egna behoven och preferenserna. Oavsett dessa förändringar ska alla känna att det finns en trygg och säker hemvård och ett bra bemötande. Vi vill ge verksamheterna bättre förutsättning att fokusera mer på sitt grunduppdrag, det vill säga att ge de äldre den omvårdnad av hög kvalitet som de har rätt till, säger Per-Åke Sörman (C), kommunalråd. 

Samtidigt reagerar oppositionen på förslaget. Vänsterpartiet är kritiska till det de menar är ytterligare en privatisering av omsorgen.

– Jag ser risker med detta och det är samma risker som beskrivs i tjänsteskrivelsen men som de ändå verkar vilja blunda för. Bland annat försvinner kontroll och insyn vilket riskerar att vi inte ger rätt insatser, säger Martha Wicklund (V), Vänsterpartiets socialpolitiska talesperson, i ett pressmeddelande.

”Kraftig inskränkning”

Moderaterna och Liberalerna i Örebro skriver i ett pressmeddelande att de anser att det nya förslaget är en kraftig inskränkning av örebroarnas valfrihet.

– Det är en grundläggande medborgerlig rättighet att ha inflytande över vem som kommer in i ens hem, säger Anders Åhrlin (M), oppositionsråd för Moderaterna i Örebro kommun, i pressmeddelandet. Självklart ska örebroarna kunna välja och välja bort hemtjänstutförare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.