Polisen hittade kvinnan i Svartån den 7 oktober, och ett område spärrades av. Foto: Beatrice Emmerik/SVT

Kommunens utredning klar efter 97-åriga kvinnans död – pekar på allvarliga brister

Uppdaterad
Publicerad

Örebro kommun har nu utrett sitt eget agerande efter att en 97-årig kvinna i oktober anmäldes försvunnen av hemvården och sedan hittades död i Svartån.

I 97-åringens närhet har det, konstaterar man, funnits en person som varit både kontaktperson och som felaktigt utgett sig för att vara kvinnans gode man.

Uppgiften om att kontaktpersonen inte var god man fanns dokumenterad, enligt kommunen, men informationen nådde inte alla som behövde veta detta. Orsaken ska nu utredas av Ivo.

Polisanmälde misshandel

Uppgifter inkom också vid ett tillfälle till kommunen om att personen som påstod sig vara god man varit våldsam mot 97-åringen. Kvinnan polisanmälde då med hjälp av personal.

Vid ett annat tillfälle inkom uppgifter om att hon behövde mer hjälp på grund av sitt allmänna hälsotillstånd. När man då hörde av sig till den påstådde gode mannen och kontaktpersonen för att stämma av uppgifterna blev svaret att det inte behövdes. Därför utreddes inte heller hennes behov vidare. 

Ville få bort kontaktpersonen

Särskilt allvarligt är också, enligt kommunen, att 97-åringen själv begärt att personen skulle tas bort som kontaktperson, utan att detta meddelats till berörda. Uppgifter om kvinnans samtycke till informationsutbyte om hennes ärende fanns inte heller dokumenterade – med risken för att känslig information förmedlades till fel personer.

Kommenterar inte ärendet

Varken Ann-Catrin Svantes Ohlson, biträdande förvaltningschef på myndighetsverksamheten, eller Annika Roman, förvaltningschef för vård och omsorg i Örebro kommun, vill i dagsläget ställa upp på en intervju framför kamera.

– Vi kan på grund av sekretess inte kommentera det enskilda ärendet, och avvaktar vad Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, kommer fram till, säger Annika Roman.

– Vissa åtgärder är påbörjade, och om Ivo har ytterligare synpynkter på vad som behöver åtgärdas så kommer vi naturligtvis ta hänsyn till det också.

Själva polisutredningen, där en man sitter häktad misstänkt för mord, pågår. SVT har inte fått bekräftat om det rör sig om den påstådde gode mannen eller inte.

Se bilder från när polisen och räddningstjänsten sökte efter kvinnan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Polisen har spärrat av områden runt om platsen där kroppen hittades. Foto: Johannes Weckström/SVT

– Örebro kommun är enligt Lex Sarah skyldiga att utreda rapporterade missförhållanden eller risker för allvarliga missförhållanden, inom bland annat vård och omsorg.

– Kommunen har också gjort en anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

– Ivo fokuserar på om utredningen är tillräckligt omfattande och att de missförhållanden det handlar om åtgärdas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på 97-årig kvinna i Örebro

Mer i ämnet