Fr v: Cecilia Ljung, folkhälsochef, Christina Heilborn, programchef UNICEF Sverige, Christina Gustavsson (S), ordf folkhälsonämnden, Peter Pedersen (V) kommunstyrelsens ordf Degerfors Foto: Johannes Weckström /SVT

Karlskoga och Degerfors utvalda i pilotprojekt

Publicerad

Karlskoga och Degerfors är två av fem kommuner i landet som har utsetts till pilotkommuner i ett projekt för att förbättra hur FN:s barnkonvention följs.

På fredagen inleddes samarbetet mellan UNICEF Sverige och de båda kommunerna Karlskoga och Degerfors vid ett informationsmöte på Björkborn.

– Vi har valt kommuner som är engagerade i barnrättsfrågor redan och som vill utveckla det arbetet. Barnkonventionen planeras att bli lag 2020 och vi ser att arbetet med barnrättsfrågor och barnkonventionen behöver stärkas. Det ser olika ut i olika kommuner. På vissa platser är det rätt så svagt och på andra platser fungerar det rätt så väl. Men generellt sett kan sägas att alla kommuner kan stärka sitt arbete och särskilt för de allra mest utsatta barnen, säger Christina Heilborn, programchef på UNICEF Sverige.

Blir barnrättskommun

Under pilotprojektet som pågår fram till 2019 kommer kommunerna att vara så kallade barnrättskommuner. Med utgångspunkt från FN:s barnkonvention ska beslut och verksamhet innefatta stärkt barnperspektiv.

– Det här är jätteviktigt och något vi som folkhälsonämnd tycker är en framtidsfråga. Barns rättigheter och barns bästa. Det är jätteviktigt att de känner till sina rättigheter, men även sina skyldigheter, säger Christina Gustavsson (S), ordförande i de bägge kommunernas gemensamma folkhälsonämnd.

Christina Gustavsson (S), ordf folkhälsonämnden Karlskoga/Degerfors Foto: Johannes Weckström /SVT

Målinriktat arbete

Kommunerna har sedan 2004 haft ett målinriktat arbete när det gäller barns rättigheter. Bland annat har önskemålen från unga i Karlskoga resulterat i en enklare och mer ungdomsanpassad variant av kommunens hemsida.

Dessutom har ett ungdomsfullmäktige nyligen startats upp. Oliver Pettersson är ledamot och han var med vid dagens informationsmöte. Han tycker det är bra att få vara med och bestämma och säga vad han tycker. En av hjärtefrågorna för hans del handlar om mobbning och han har något han vill ta tag i.

Oliver Pettersson sitter som ledamot i Ungdomsfullmäktige i Karlskoga. Foto: Johannes Weckström /SVT

– Att det är vissa som inte bryr sig om mobbning.

Vad ska man göra åt det?

-Jag vet inte.

Men det ska du få vara med nu och fundera ut hur man skall lösa?

-Ja, det är ju bra det, tycker jag, säger Oliver Pettersson.

Ingen lätt sak

Folkhälsonämndens ordförande är glad över att de nu får vara del av pilotprojektet att bli barnrättskommun, men medger att det också innebär hårt arbete framöver.

– Vi hoppas att det skall ge oss kunskap. Att det stärker så att alla i kommunen har samma metod och kunskap hur vi går vidare för att arbeta för barn- och ungas bästa. Det är ju inte enkelt, men det är positivt att vi får möjligheten, säger Christina Gustavsson.

Målsättning för en barnrättskommun

1. Barnkonventionen är väl känd för alla i kommunen.

2. Barnkonventionen efterlevs på alla nivåer i kommunen.

3. Barn kan delta i planeringen, utformningen och utvärderingen av den verksamhet som är avsedd för dem.

4. Barn kan påverka frågor som är viktiga för dem.

5. Barn kan delta i medborgardialoger.

6. Barn upplever en känsla av trygghet i sin kommun

7. Barnets bästa beaktas alltid i alla ärenden som rör barn.

Källa: UNICEF Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.