Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Monika Gustavsson är medicinskt ansvarig sjuksköterska, mas, i Lekebergs kommun. Foto: Louise Gustavsson/SVT

Kommunerna befarar personal- och materialbrist under coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Flera av länets kommuner uppger att de ser personalsituationen och materialresurserna som de största riskområdena för tillfället. En av kommunerna som följer utvecklingen är Lekeberg.
– Jag sysslar nästintill enbart med coronafrågor, säger kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska, Monika Gustavsson.

I förra veckan skickade SVT ut en enkät till samtliga kommuner i landet. I Örebro län svarade nio av kommunerna, och en majoritet av dem uppger att två utmärkande riskfaktorer nu är brist på personal och vårdmaterial.

Ingen bekräftad smitta i Lekeberg

I Lekebergs kommun har man ännu inte haft någon bekräftad smitta, men arbetet pågår för fullt för att vården ska fungera så bra som möjligt om smittan kommer dit.

– Vi gör inventeringar, håller koll på sjukskrivningar och är beredda på att flytta folk mellan verksamheter om det behövs. Vi tittar över rutiner för banal hygien och gör allt vi kan för att de rutinerna ska vara väl kända bland våra medarbetare, säger Monika Gustavsson.

”Det är ansträngt”

Om en misstänkt smitta kommer upp så följer de regionens råd och riktlinjer. Det är även regionen som fattar beslut om någon ska testas för smittan. Om en person i personalstyrkan uppvisar symptom tas de ur tjänst.

– Det händer varje dag att det är någon som har lite symptom som får gå hem eller ringer och säger att de stannar hemma. Det är det som gör att personalläget är mer ansträngt än normalt, eftersom man är hemma även för lindrigare symptom, precis som man ska vara, säger Monika Gustavsson.

– Än så länge har vi vikarier som vi kan ta in och vi har fler vikarier i omlopp än normalt. Det är ansträngt, men ingen kris när det gäller personalsituationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet