Nästa år kommer Halland att ta emot färre nyanlända, 354 personer. Foto: Arkivbild. Drago Prvulovic/TT

Länets kommuner överens om fördelning av nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

Landets kommuner ska hjälpas åt att ta emot de 7 100 nyanlända som inte kan ordna egen bostad. Det handlar om personer som fått uppehållstillstånd i Sverige och som nu ska lämna Migrationsverkets boende. I Örebro län har arbetet gått smärtfritt.

– Vi har sån tur i vårt län att kommunerna vill ta ett stort ansvar, säger Anna Wiktorsson, handläggare på Länsstyrelsen i Örebro län.

Laxå tar emot betydligt fler än beräknat

Länsstyrelsen samlar länets kommuner varje år för att man ska komma överens om hur fördelingen ska gå till. I år är det 134 personer som tilldelats Örebro län, det betyder att länet har ett ansvar att hjälpa dem att hitta ett hem. Migrationsverket har skickat med ett förslag på hur fördelingen ska gå till, bland annat med hänsyn till tidigare mottagande, närhet till arbetsmarknad och storlek på kommunen. Men förslaget har ändrats en hel del när kommunerna själva fått bestämma.

– Migrationsverket förseslog till exempel att Laxå skulle ta emot tre personer, men där valde kommunen att ta emot 16 stycken. De har ju en plan för hur de vill jobba med nyanlända och kommunen ser dem som en resurs, säger Anna Wiktorsson.

Andra kommuner som också tar emot mer än beräknat är Lekeberg som istället för 13 har valt att ta emot 20 och Askersund 16 istället för 14.

Några tar inte emot alls

Lindesberg, Degerfors och Ljusnarsberg är några av de kommuner som tidigare tagit ett stort ansvar och de kommer inte ta emot några nya.

Totalt beräknar Migrationsverket att 615 nyanlända kommer att flytta till Örebro län när de nu fått uppehållstillstånd. Majoriteten kan själva ordna bostad, men 134 personer kommer alltså få hjälp att hitta bostad av länets kommuner. 

Så många nyanlända med uppehållstillstånd tar kommunerna emot:

Askersund 20 st

Degerfors 0 st

Hallsberg 2 st

Hällefors 0

Karlskoga 6 st

Kumla 18 st

Laxå 16 st

Lekeberg 20 st

Lindesberg 0 st

Ljusnarsberg 0 st

Nora 2 st

Örebro 50 st

Totalt 134 st

Inför 2018 fördelades 368 personer och inför i år 191 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.