• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Under lång tid har det funnits problem på Tullbackagården i Nora som fått konsekvenser för de boende. Foto: Pontus Lundahl /TT

Missförhållandena på Tullbackagården upp i fullmäktige

Uppdaterad
Publicerad

Under kvällens kommunfullmäktige i Nora kommun blir händelserna på Tullbackagården en särskild informationspunkt. Samtidigt riktar oppositionen stark kritik mot socialutskottets ordförande för att hon inte har berättat om situationen.

Den senaste tiden har det framkommit uppgifter om flera missförhållanden på Tullbackagården i Nora. I dag bestämde Nora kommun att ärendet blir en informationspunkt på kvällens fullmäktige.

– Det är något som kommer upp tack vare att åtta av tio partier tjatat sedan i lördags om att ärendet ska tas upp. Men först i dag togs beslut om att en informationspunkt läggs till på dagordningen, säger oppositionsrådet Helena Vilhelmsson (C).

Missförhållanden på Tullbackagården

Informationen innebär att socialchef Fredrik Bergström på plats berättar om vad som hänt och vilka åtgärder som vidtagits på boendet. Både ledamöter och allmänhet ges därefter möjlighet att ställa frågor.

Stark kritik

Oppositionen har sedan missförhållandena uppdagats riktat stark kritik mot socialutskottets ordförande Margaretha Eriksson.

– Hon har vetat om det här sedan september, men ingen socialdemokrat verkar ha vetat om det här. Och fortfarande har socialdemokraterna inte kommenterat situationen mer än att de har förtroende för tjänstemännen och ordföranden för socialutskottet, säger Helena Vilhelmsson.

– Den kraftiga kritiken är mot tystnaden. Bortsätt från att det här är oerhört tråkigt, men där har ju tjänstemännen gjort vad de kunnat sedan september. Utöver det är den stora frågan varför ordföranden varit tyst kring detta. Vad ska hon ha politiker i utskotten till om hon inte pratar om det här? Vi är ansvariga för äldreomsorgen, säger Helena Vilhelmsson.

SVT Nyheter Örebro har kontaktat socialutskottets ordförande Margaretha Eriksson, som inte vill kommentera ärendet.

Kommunfullmäktige hålls på Stora hotellet klockan 18.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Missförhållanden på Tullbackagården

Mer i ämnet