Det kan bli upp emot 30 grader i servicecentrets lokaler. Foto: SVT

Kommunkontor tvingas lunchstänga på grund av värmen

Publicerad

Servicecentret på Örebro kommun kommer hålla stängt en timme mitt på dagen. Anledningen är värmen.

– Förhoppningen är att vi kan bli ännu effektivare då vi har öppet, säger förvaltningschefen Ann-Kristin Norberg.

Trots att lokalen har ett luftkonditioneringsaggregat och ett flertal fläktar kan temperaturen nå 30 grader. Något som blir besvärligt för både besökare och personal.

– Jag har tagit det här beslutet eftersom vi anser att arbetsmiljön blir så pass lidande av värmen så att en paus mitt på dagen är nödvändigt, säger Ann-Kristin Norberg.

”Jag tar ansvar för beslutet”

Med ett besökartal på 300–700 personer dagligen blir det snabbt varmt på servicecentret.

– När lokalen dessutom är relativt liten blir det extra påtagligt, säger Ann-Kristin Norberg.

Det är ju väldigt många som jobbar i en väldig hetta just nu men som inte stänger verksamheten. Är det befogat för er att göra så?

– Ja, det tycker jag. Vi tar det beslutet utifrån det arbetsmiljöansvar vi har. Jag tycker ändå absolut man ska slå en tanke till alla som jobbar i hettan, men just vi har tagit det här beslutet och det tar jag ansvar för, säger Ann-Kristin Norberg.

Försöker åtgärda problemet

Fler AC-aggregat är nu beställda och beräknas levereras nästa vecka. Eventuellt kan öppettiderna då återgå till det normala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.