Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommuntoppen kritisk till nya lösningen för Ekebykorset i Karlskoga Foto: Fanny Hult/SVT

Kommuntoppen kritisk till nya lösningen för Ekebykorset i Karlskoga

Publicerad

Trafikverket skippar tunnel och bro för cykeltrafikanter vid det olycksdrabbade Ekebykorset. Man väljer också bort trafiksignaler vid övergångsstället.
– Från kommunstyrelsens håll är vi inte alls nöjda med lösningen, säger Tony Ring (M), kommunstyrelsens ordförande i Karlskoga. 

Under tisdagen presenterade Trafikverket planen för trafiklösningen för det olycksdrabbade Ekebykorset i Karlskoga. Det blir en plankorsning, utan vare sig tunnel eller bro för gång- och cykeltrafikanter. Inte heller några trafiksignaler kommer finnas vid övergångsstället.  

Trafikverkets planer har varit kända sedan förra sommaren och kommunledningen har protesterat mot lösningen. Men protesterna har inte ändrat förslaget.  

– Från kommunstyrelsens håll är vi inte alls nöjda med lösningen, säger Tony Ring (M), kommunstyrelsens ordförande i Karlskoga. 

– Samtidigt är det en fråga som helt och hållet är Trafikverkets ansvar, så vi kan tycka vad vill, säger han. 

Alingsås förebild

Från Karlskoga kommuns håll hade man hellre sett en bro eller en tunnel.  

– Vi har funderat ganska mycket, både under förra året och i början av det här och det här blir en mer trafiksäker lösning än tidigare, säger Nicklas Broberg som är Trafikverkets projektledare för Ekebykorset.  

Trafikverket har anlitat trafiksäkerhetsexperter och specialister vid utformandet av cirkulationsplatsen och en likadan lösning på E20 genom Allingsås har varit förebild.  

– Den har funnits där under flera år och när vi tittat på olycksstatistiken så fungerar lösningen bra där, säger Nicklas Broberg.  

Trafikverkets översiktsbild över Ekebykorset. I cirkulationsplatsen finns två filer in från alla håll, men enbart en fil ut västerut på E18. För gång- och cykeltrafikanter finns refuger planerade så att man inte ska behöva korsa mer än en fil åt gången. Foto: Trafikverket

Senare i vår kommer Trafikverket att utse en entreprenör som ska utföra arbetet med att färdigställa Ekebykorset.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.