Kenneth Nilsson (S) kommunstyrelsens ordförande i Örebro. Foto: SVT

Kommunledningen öppnar dörren för fler privata vårdbolag

Publicerad

Om örebros äldre ska få den hjälp som behövs måste fler hjälpa till. Det menar styrande majoriteten i Örebro som nu gärna ser att privata aktörer ger sig in i vården i kommunen.

Gammalt groll med privata vårdgivare är glömt. Nu ser den politiska majoriteten I Örebro gärna att fler privata aktörer intresserar sig för att bygga nya vård- och omsorgsboenden i takt med att de äldre blir allt fler. Det kan också handla om att erbjuda privat vård.

– I nuläget klarar vi oss bra, förtydligar Kenneth Nilsson (S), ordförande i kommunstyrelsen. Men vi ser gärna att fler hjälper till och stöttar i samhället när de gamla blir allt fler. Det är ju bra om kommunen inte behöver stå för alla lån för att bygga nya vård- och omsorgsboenden.

Accepterar inte dålig kvalitet

Bråket mellan Örebro och privata vårdbolaget Attendo Care och Elgströmska huset som startade 2013 kommer inte att leda till några tydligare eller ytterligare krav på privata aktörer.

– Vi accepterar inte dålig kvalitet, vare sig hos oss själva i den kommunala vården eller i den privata, säger Kenneth Nilsson (S). Jag tror att det som utspelade sig mellan Örebro kommun och Attendo har gett tydliga signaler till alla i branschen om den saken.

Privata vinstdrivande företag välkomna

I nuläget är det inte aktuellt med någon upphandling men i framtiden kan man alltså tänka sig att samarbeta med fastighetsägare och vårdgivare utanför den kommunala driften – av olika slag.

– Det kan vara privata, vinstdrivande företag eller till exempel kyrkor, avslutar Kenneth Nilsson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.