De senaste fem åren har 25 polisanställda förlorat jobbet. Foto: Johan Nilsson/TT

Stefan är en av fem kommunpoliser – i hela länet

Publicerad

I Örebro län finns det sammanlagt fem kommunpoliser. En av dem är Stefan Toll i Lindesberg. Han ansvarar för tre olika kommuner.
– Det är en utmaning, säger han.

I lokalpolisområde Örebro (Örebro och Lekeberg) finns två kommunpoliser medan länets övriga tre lokalpolisområden har en kommunpolis var. I Lindesberg är det Stefan Toll, som förutom Lindesberg, även ansvarar för Nora och Ljusnarsberg.

– Jag har turen att ha väldigt bra kommuner, som är öppna och villiga att samarbeta. Vi har en god samverkan sedan flera år tillbaka, så den fördelen har jag, säger han.

– Sedan är det naturligtvis en utmaning att ansvara för flera kommuner utifrån att det är många komplexa bilder och det ser olika ut i de respektive kommunerna.

Polisbrist stor orsak

Tanken med en kommunpolis är att det ska finnas en per kommun och att den polisen ska vara nästan som en expert för sin kommun, med en nära samverkan med politiker och tjänstemän. Men så har det inte riktigt blivit, bland annat på grund av bristen på poliser.

– Önskedrömmen är naturligtvis att vi 2024 står med kanske 25-30 nya poliser i lokalpolisområdet här. Att vi kommer tillbaka till den nivå vi var på före 2015 och att polisbristen i Sverige helt enkelt är bortarbetad. För då kan vi göra otroligt mycket mer än vad vi kan göra nu, säger Stefan Toll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer