Kenneth Nilsson, kommunstyrelsens ordförande i Örebro (S).

Kenneth Nilsson (S) ”Efterlängtat besked”

Publicerad

Kommunstyrelsens ordförande i Örebro, tillika socialdemokraten Kenneth Nilsson, säger att vallöftet att förbjuda religiösa friskolor är efterlängtat besked från partimedlemmarna.

 – Beskedet är förenligt med partiets kongressbeslut, säger Kenneth Nilsson (S), efter att Socialdemokraterna i dag presenterat sitt vallöfte att förbjuda religiösa friskolor.

Partiet anser att den svenska skolan har gått åt fel håll – segregationen och ojämlikheten ökar. Gymnasieminister Anna Ekström (S) säger att fokus ska ligga på kunskap och bildning, inte på religiösa inslag. Hon hävdar att det har varit problem med både tillämpning av regler och granskning av skolorna.

”Signalen ska vara tydlig”

Kenneth Nilsson säger att en viktig aspekt med likvärdig skola är att mötas över olika gränser i samhället och att man måste ägna sig åt samma typer av gränsdragning kopplat till religionen.

– Signalen ska vara tydlig, i svensk skola har vi inte konfessionella inslag i utbildningen.

Enligt vallöftet ska religiösa skolor som finns i dag omvandlas till icke konfessionella skolor. Kenneth Nilsson menar att frågan är komplex och att man måste diskutera noga hur man ska gå tillväga.

–  Vill de som driver skolan göra det av skälet att barn ska sorteras eller diskutera religion efter viss utgångpunkt får det effekter, och det är också syftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.