Kenneth Nilsson (S) vill inte kommentera detaljer om skottlossningen i Markbacken ännu. Foto: SVT

Nilsson (S) efter skottlossningen: ”Det här arbetet kräver tålamod”

Uppdaterad
Publicerad

Allt som kan göras för att minska den kriminalitet som leder till våld som det i Markbacken, måste göras. Det är budskapet från kommunstyrelsens ordförande Kenneth Nilsson (S).

– Den här typen av arbete kräver tålamod och samverkan, säger han.

Än så länge är det inte klart vad som ligger bakom skottlossningen i Markbacken i går eftermiddag. Kommunstyrelsens ordförande Kenneth Nilsson (S) vill därför inte kommentera händelsen i detalj, men budskapet är tydligt.

– Samhället kan aldrig tillåta ett sådant kriminellt klimat. Kriminalitet som leder till den här typen av våld ska bekämpas med alla former av medel. Det kräver resurskrävande insatser och tålamod, riktig politik, säger han. Men det har alla partier i Örebro ställt sig bakom och jag tror på ett bra arbete med den här frågan de kommande åren.

Skottlossningen i Markbacken 2018

”Upplevda tryggheten är väldigt viktig”

Personer som SVT Nyheter Örebro pratat med i bostadsområdet uppger att de känner en otrygghet och rädsla efter det inträffade. Under dagen har man hållit möten i området mellan olika samhällsinstanser för att se över vilka åtgärder som behöver göras.

– En viktig aspekt här är att den här typen av händelser påverkar andra människor och det är minst lika allvarligt. Den upplevda tryggheten är väldigt viktig.

”Kräver ett intensivt arbete”

Mycket av det arbete som kommunen står för när det gäller den här typen av frågor är förebyggande, då inte minst i skolan enligt Kenneth Nilsson.

– Vi har nyss skapat ett utskott för den här typen av förebyggande arbete också, som står direkt under kommunstyreslen. Det har vi gjort för att skapa en bättre koncentration av arbetet.

– De samhällsutmaningar som finns, där människor valt en kriminell bana, försvinner inte för att man fattar ett eller två beslut och sen tro att det är borta. Det kräver ett intensivt arbete med tålamod och samverkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossningen i Markbacken 2018

Mer i ämnet