Här i källaren stod tavlan innan den sattes upp igen. Foto: Frida Danielsson

Hänger upp kritiserad konst

Uppdaterad
Publicerad

Igår blev det känt att konstnären Linn Fernström från Garphyttan utanför Örebro blir hedersdoktor vid Örebro universitet. Örebro kommun äger ett stort verk av henne, men det höll på att gå förlorat 2009.

Örebro kommun köpte Linn Fernströms målning ”Ballerina” 2009. Den skulle hänga på Conventum. Och upp kom den, men också ner, eftersom både besökare och personal klagade på den och menade att tavlan var otäck.

Skulle säljas

Kommunen försökte då sälja den genom auktionshuset Bukowskis. Utropspriset var en halv miljon kronor, men ingen köpte verket och Ballerinan togs om hand av Örebro läns museum, där den till och från förvarats i källaren ihop med tusentals andra verk. Birgitta Johansen tillträdde i höstas som museichef och känner inte till tavlans historia, men hon har tittat på den flera gånger. 

– Jag tycker att tavlan är fantastisk och jag har velat ha upp den tidigare. Men det var inte så länge sedan den var uppe, men nu när Linn Fernström blir hedersdoktor så tar vi chansen och sätter upp den igen, säger Birgitta Johansen, museichef.

Tavlan ägs av Örebro konsthall som förvaltar Örebro kommuns konstsamling. Jesper Blåder, tillförordnad konsthallschef, är glad över att tavlan aldrig blev såld.

– Det var väldigt synd att man försökte sälja tavlan överhuvudtaget. Det är den enda tavlan av Linn Fernström som kommunen äger och hon är ju härifrån så det vore sorgligt om vi inte hade haft kvar den, säger han.

Nerpackad

I våras visades verket på en utställning på Örebro konsthall, men lämnades sedan tillbaks för förvaring på länsmuseet. Och fram till igår, måndag, stod alltså verket inplastat i länsmuseets källare. Men så kom nyheten om Fernströms utnämning och på tisdagen bars Ballerinan upp. Nu finns tavlan till allmän beskådan i en av museets hörsalar. Och Birgitta Johansen har en dröm om något större.

– Tänk om vi kunde ha en hel utställning med Linn Fernströms verk, det vore en dröm, säger hon. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer