Konstnärerna Hanna Ljungh och Ulrika Sparre står bakom utställningen ”Ear to the ground”. Foto: Malin Gotlin/SVT

Konst som lyssnar på jorden

Uppdaterad
Publicerad

Jordens och dess element. Stenar. Dolda krafter. Tro och klimatförändringar. Under lördagen slog Örebro konsthall upp dörrarna till utställningen ”Ear to the ground”, en utställning som kritiskt skildrar individens relation till samhällets klimathot.

Konstnärerna Hanna Ljungh och Ulrika Sparre är båda utbildade vid Konstfack och har samarbetat i flera år. Nu har konstnärsduon tagit utställningen ”Ear to the ground” till Örebro konsthall.

Anna-Karin Wulgué på Örebro konsthall.

– Det här är en utställning som handlar mycket om sökandet efter vilka vi är och om vår relation till naturen, berättar Anna-Karin Wulgué på Örebro konsthall.

– I och med urbaniseringen blir vi mer distanserade till naturen. Med konsten försöker vi skapa förståelse för detta fenomen, säger konstnären Ulrika Sparre.

Kebnekaise smälter

Ett av verken som visas heter ”I am mountains” och handlar om hur klimatförändringarna påverkar naturen i vår närhet.

– Sydtoppen på Kebnekaise är Sveriges högsta punkt i dag, men det kommer den inte vara länge till. Isen smälter och inom en snar framtid kommer istället nordtoppen att vara högst. Nordtoppen är svårare att bestiga vilket gör att det kommer bli svårare att vandra på Sveriges högsta punkt.

– Det är så tydligt att vi är mitt i en förändringens tid, något som den här utställningen försöker gestalta, säger Anna-Karin Wulgué.

”Belysa samhällsfrågor som berör”

Utställningen visas till och med den 19 februari och målet är att den kommer ha upplyst människor om individens påverkan på dagens klimatförändringar.

– Det är en utställning för alla. Konstens roll är att belysa samhällsfrågor som berör, säger Anna-Karin Wulgué.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.